VARLJIVI VARUFAKIS Juče „seče ruku“, danas uveren u dogovor

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis rekao je danas da postoji „stoprocentne šanse“ da će Atina postići dogovor sa međunarodnim kreditorima nakon referenduma u nedelju, dan nakon što je izjavio da će radije „odseći sebi ruku“ nego potpisati ugovor sa kreditorima koji mu ne odgovara.

– Sporazum će biti postignut bez obzira da li će odgovor na referendumu biti ‘da’ ili ‘ne’  –  rekao je Varufakis u intervjuu za BBC.
– Ako pobedi opcija ‘da’ to će biti loš sporazum, banke će biti otvorene uz loš sporazum. Ako pobedi ‘ne’ imaćemo drugi sporazum koji će biti održiv, u skladu sa predlozima koji su nam upućeni poslednjih nekoliko dana – kaže on.

On je oštro kritikovao politiku štednje primenjenu u Grčkoj tokom poslednjih pet godina i produžene pregovore sa kreditorima.

– Imamo veoma loš sistem upravljanja u Evropi. To nije način za rukovodjenje monetarnom unijom. To je komedija, greške već pet godina, a Evropa se pretvara i produžava sve to –  rekao je Varufakis za BBC.

 

Grčki ministar finansija rekao je juče u intervjuu za „Blumberg TV“ da će podneti ostavku u slučaju da Grci na referendumu zakazanom za nedelju izglasaju prihvatanje predloga međunarodnih kreditora.

 

– Ja lično neću potpisati dogovor koji ne uči na greškama iz prošlosti i ne uključuje restrukturu duga. Radije bih odsekao sopstvenu ruku. Ako narod izglasa „da“, u ponedeljak više neću biti ministar finansija, ali sarađivaću sa onim ko će biti na mom mestu – izjavio je Varufakis. (Blic)