U Turskoj startovala izgradnja transanadolijskog gasovoda

Zvanična ceremonija postavljanja kamena temeljca za izgradnju Transanadolijskog gasovoda (TANAP) održana je danas u turskoj provinciji Kar

Zvanična ceremonija postavljanja kamena temeljca za izgradnju Transanadolijskog gasovoda (TANAP) održana je danas u turskoj provinciji Kars, objavio je turski televizijski kanal TRT Haber.

Na ceremoniji su učestovovali predsednici Azerbejdžana, Turske i Gruzije Iljham Alijev, Redžep Tajip Erdogan, Georgij Margvelašvili, komesar za energetiku Evropske unije Maroš Ševčovič i drugi zvaničnici, prenele su agencije.

Gasovod, dužine 1.850 kilometara, predviđen je za transport azerbejdžanskog gasa s nalazišta Šah-Deniz preko Gruzije i Turske ka granicama Grčke i Bugarske. Vrednost projekta TANAP se procenjuje na 10-11 milijardi dolara.

Prvi gas u količini od 16 milijardi kubnih metara godišnje trebalo bi da počne da se pumpa 2018. godine. Do 2026. kapacitet će porasti na predviđenih 31 milijardu kubnih metara godišnje.

Učesnici projekta su Državna naftna kompanija Azerbejdžana (Gosudarstvenaja naftnaja kompanija Azerbejdžanskoj Respubliki, GNKAR), sa 58 odsto, Britiš petroleum (BP), sa 12 odsto i turska nacionalna naftno-gasna kompanija Botas, sa 30 odsto.

Transanadolijski gasovod je jedinstveni projekta za ceo evroazijski region, rekao je turski predsednik Tajip Erdogan na ceremoniji početka realaizacije projekta, preneo je Tas.

„Gruziji, Azerbejdžanu, Turskoj i celoj Evroaziji je potreban projekat kao što je TANAP. Pored doprinosa ekonomiji, on će doprineti miru i prosperitetu u regionu. Nastavljamo da sprovodimo različite energetske projekte i sa drugim zemljama. Ali TANAP je jedinstven u pogledu svoje geografije i zadataka. TANAP nema alternativu“, istakao je Erdogan.

On je dodao da je plan rukovodstva zemlje da od Turske napravi snažan regionalni distributivni centar za naftu i gas. Luka Džejhan je već postala jedno od vodećih svetskih energetskih čvorišta. S normalizacijom situacije u Siriji i Iraku, njen značaj će dodatno porasti jer će se povećati obimi (pumpanog goriva)“, ukazao je turski lider. (Novosti)