Srbi „mozak“ šverca 3,5 tona kokaina

U opsežnoj policijskoj akciji u Španiji zaplenjena velika količina droge i deset miliona evra

MEĐU 69 uhapšenih pripadnika organizovane kriminalne grupe u Španiji je i petnaestoro Srba, koji su bili visoko pozicionirani u toj kriminalnoj organizaciji. Koliki je bio značaj njihovog delovanja, govori i činjenica da je akcija nazvana po jednom od njih – „Vinetu“.

Ovo je juče za „Novosti“ iz Španije izjavio Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, i dodao da je ovo bila još jedna uspešna akcija u kojoj su učestvovali TOK, SBPOK sa kolegama iz drugih zemalja.

Njihovom saradnjom prekinut je još jedan lanac krijumčara kokaina. U Španiji je zaplenjeno tri i po tone kokaina, deset miliona evra u gotovini i uhapšeno 69 osoba, starosti između 45 i 50 godina. Pored Srba, koji su, kako se tvrdi bili zaduženi za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Amerike, tu su i Hrvati, Crnogorci, Španci i Portugalci. U akciji su učestvovali španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i pripadnici policije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Portugalije, Australije, Velike Britanije i Nemačke.

Prema pisanju španskih medija, među uhapšenima u Madridu, gde je bilo sedište grupe je i vođa kartela, koji je u javnosti poznat kao fudbalski menadžer i „čovek koji živi u luksuzu“. U njegovoj vili je pronađeno 773.000 evra u kešu. Navodi se da je živeo na „visokoj nozi“, a primanja koja je prijavljivao nisu mogla da pokriju ono što poseduje. Reč je o imanju vrednom 700.000 evra, kao i o dva luksuzna automobila vredna od 50.000 i 60.000 evra.

Istraga u ovom postupku otpočela je u septembru 2013. godine, kad je u Madridu opljačkana prodavnica satova, čija je vrednost procenjena na 23 miliona dolara. Inspektori su, tvrdi se, došli do podataka da je vođa grupe koja je izvršila pljačku u kontaktu sa famoznim Vinetuom, nakon čega su policajci počeli da prate njega i ostale pripadnike njegovog klana.

Članovi ove grupe, kako se sumnja, krijumčarili su kokain iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, a operisali su u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a zatim i u Evropi – Španiji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Holandiji.

Madrid i Valensija su bili baze i „odskočna daska“ za drogu. Državljani Srbije su bili zaduženi za pomorske kanale krijumčarenja droge, dok se u Lisabonu, Madridu i Vigu odvijalo pranje novca i plaćanje proizvođačima narkotika iz Južne Amerike. (Novosti)