Ruski milioneri „hrle“ u Veliku Britaniju

  • Post category:UDARNE VESTI

Broj odobrenih viza investitorima, ruskim državljanima, za boravak u Velikoj Britaniji za devet meseci ove godine porastao je 69 odsto u odnosu na isti period prošle godine

 Roman Abramovič

Roman Abramovič

 

 

 

 

LONDON – Broj odobrenih viza investitorima, ruskim državljanima, za boravak u Velikoj Britaniji za devet meseci ove godine porastao je 69 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pojeftinjenje nafte, pad vrednosti rublje i zapadne sankcije uvedene Rusiji podstakli su iseljenje ruskih preduzetnika, piše londonski Fajnenšel tajms.

Prema zvaničnim podacima britanske kancelarije za imigraciju, od početka ove godine do oktobra izdate su 162 investicione vize ruskim državljanima, dok je u istom periodu prošle godine izdato 96 viza.

Tokom čitave 2013. izdato je ukupno 118 britanskih viza ruskim investitorima.

Britanski zakon omogućava građanima zemalja van Evropske unije da dobiju takvu vizu pod uslovom da u tu zemlju ulože najmanje dva miliona funti (2.548.300 evra). Takva viza traje tri godine i četiri meseca.

Krajnji cilj ruskih multimilionera je, smatra Fajnenšel tajms, da dobiju trajnu boravšnu vizu ili državljanstvo.

Razloge za odliv ruskog kapitala londonski list vidi u padu cene nafte, koja učestvuje sa 70 odsto u izvozu i 50 odsto u državnim prihodima, u devalvaciji rublje, koja je prošle nedelje zabeležila pad od 36 odsto, i u zapadnim sankcije koje ugožavaju rusku ekonomiju.

Broj zahteva ruskih investitora za britanskim vizama značajno je porastao od marta 2014, što se vremenski poklapa sa uvođenjem prvog bloka sankcija Rusiji, navodi se u tekstu.

Britanska vlada je prvi put u poslednjih 20 godina pooštrila kriterijume za dobijanje investicionih viza, povećavajući minimalni iznos investicija sa jedan na dva miliona funti (2,5 miliona evra), piše Fajnešel Tajms.(Novosti)