PRETERAŠE: Francuzi optužili Ruse za hakerski napad u ime Islamske države!

PARIZ – Francuski mediji objavili su rezultate istrage o tome ko je izvršio hakerski napad na TV5 mond. Ekspres piše da je diverzija izvršena korišćenjem ćirilične tastature.

Isti Rusi... (Foto: printskrin)

Nezapamćeni hakerski napad na francusku televiziju TV5 mond u ime Islamske države nisu izazvali džihadisti kalifata nego – Rusi?! Oslanjajući se na „sudske izvore“, brojni francuski mediji su izneli sumnju da bi krivac za istorijsku pirateriju mogla da bude poznata ruska hakerska grupa APT28.

Program TV5 mond, koji se emituje non-stop u više od dvesta zemalja i teritorija na svetu kao druga najrasprostranjenija mreža na planeti posle MTV, iznenada je prekinut 8. aprila u 22 sata uveče. Prekid je trajao nekoliko sati, a napadnuti su, istovremeno, i stranice interneta, Fejsbuka i Tvitera ove televizije. Napadači su obznanili da pripadaju „Sajber kalifatu“ koji podržava Islamsku državu, a objavili su i kopije ličnih dokumenata porodica francuskih vojnika koji učestvuju u operacijama protiv ID-a.

Istragu su zajedno pokrenule francuska unutrašnja obaveštajna služba DGSI, antireroristička jedinica sudske policije i francuski Centralni biro za sajber kriminal. Zvaničnih podataka o istrazi još nema, ali se nezvanično naveliko spekulisalo da iza napada ne stoje islamisti, već, navodno, ruski aktivisti.

Ekspres je, tako, preneo neimenovane izvore koji su došli do zaključka da je diverzija izvršena korišćenjem ćirilične tastature u periodu dana koji odgovara radnom vremenu kancelarija u Sent Peterburgu i Moskvi. Liberasion na svom sajtu piše da je više firmi koje se bave sajber zaštitom došlo do „više ili manje čvrstog zaključka o umešanosti Rusije“. Isti izvor navodi neimenovanog stručnjaka iz ove oblasti da „džihadisti nemaju previsok nivo kompetencija u oblasti informatike, za razliku od mafije s istoka Evrope“.

Pomagači u studiju

Nezvanični izvori bliski istrazi, koje prenose francuski mediji, ističu da su se napadači infiltrirali u TV5 mond još krajem januara, preko računara koji kontroliše kamere u studiju, posle čega su se proširili na ceo sistem. Istraga je, prema istim izvorima, navodno, uspela da stigne do IP adresa napadača.  (Pravda)