POSKUPLJENJE STRUJE 12 POSTO Od prvog avgusta za račun od 2.500 dinara plaćate 300 više

Od prvog avgusta cene struje će se povećati za 12 odsto, rečeno je na konferenciji koju drže Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar finansija Dušan Vujović, čime je potvrđeno pisanje „Blica“. Poskupljenje znači da ako plaćate račun 2.500 dinara, sada ćete plaćati 300 dinara više.

 

Kliknite na sliku za uvećanje (+)

 

U poskupljenje je uključena i akciza.

 

Antić je rekao da su se do poslednjeg trenutka trudili da poskupljenje bude što manje.

 

– Znamo da će to da bude dodatni udar na budžet građana. I pored poskupljenja cena struje, u Srbiji je manje nego u okruženju i Evropi. Borili smo se da bude što manje i da počne da se primenjuje što kasnije – rekao je Antić.

 

On je najavio da će socijalno ugroženi imati besplatnih od 120 do 250 kilovat-

U ovih 12 procenata, 4,5 je poskupljenje struje kod EPS-a, a 7,5 je akciza na električnu energiju.

časova mesečno.

 

Ministar je rekao da očekuje da će poskupljenje struje i akciza u budžet uliti na godišnjem nivou 14.1 milijardu dinara.

 

– Jasno je da ljudi iz EPS-a neće biti srećni zbog odnosa ovog poskupljenja, jer su oni tražili i očekivali više. Ali sada će morati efikasnije da upravljaju ovim resursom- rekao je Antić.

 

„Nema novih radnih mesta bez ulaganja u elektroprivredu“

 

Antić je naveo da je svestan da nikada nije dobar trenutak za povećanje cene električne energije i ukazao da je potrebno da elektroenergetski sistem i elektroprivreda Srbije ostanu stabilni.

 

-Nema otvaranja novih radnih mesta i fabrika ako nema ulaganja u elektropreivredu – kazao je Antić.

 

On je istakao da će cena struje ostati najniža u Evropi i naveo da će biti 15 odsto niža nego u Makedoniji i 50 odsto niža nego u Crnoj Gori.

 

Ministar Vujović je rekao da je prosečan račun u Srbiji 2.500 dinara, što znači da će da skoči za oko 300 dinara.

 

Kako je ranije saopšteno iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima, korekcija cene struje planirana je aranžmanom iz predostrožnosti koju je Srbija potpisala sa MMF-om.
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče, nakon razgovora sa evropskim komesarom za energetiku Marošom Šefčovičem, da će vlada razgovarati o ceni struje, da će o rezultatima tih razgovora javnost biti obaveštena danas, a da poskupljenje neće uslediti pre 1. avgusta.  (BLIC)