PAPRENE KAZNE Vojska bacila više od sedam milijardi

Ministarstvo odbrane je za četiri godine platilo sedam milijardi i 50 miliona dinara kazni za izgubljene sporove.

Ovo je pokazala računica aktuelnog ministra odbrane Bratislava Gašića, a njegovi prethodnici tvrde da je reč uglavnom o tužbama građana Kosova i Metohije iz 1999. godine, koji traže nadoknadu štete zbog oštećene imovine usled ratnih dejstava Vojske Jugoslavije.

Po tom osnovu postoje na hiljade tužbi. Ti sporovi postaju pravosnažni, pa Ministarstvo odbrane po sudskom rešenju mora da isplati novac. Takav slučaj je bio i sa prištinskim preduzećem „Bučaj“, čije je magacine sa hranom tadašnja Vojska Jugoslavije ispraznila 1999. godine, a ceh od 32 miliona dinara odštete došao je na naplatu Vojsci Srbije 16 godina kasnije.

 

Izvor „Blica“ iz Ministarstva odbrane tvrdi da će kasa i ove godine biti ispražnjena bar za 100 miliona dinara zbog izgubljenih kosovskih sporova.
– Ne tuže samo Albanci već i Srbi, i to ne samo za oštećenu kuću, već i za zaplenjeni automobil, robu. Postoji nekoliko hiljada takvih tužbi i mi ih uglavnom gubimo – objašnjava naš izvor.
Ovakvih procesa nije bio pošteđen ni bivši ministar Dragan Šutanovac.
– Vojska Jugoslavije imala je 1999. ratne operacije na Kosovu. Građani su podneli tužbe i naplata štete stiže posle desetak godina. Bilo ih je i za vreme mog mandata – kaže Šutanovac.

 

Vojna vozila nisu osigurana
„Vojska je novac za odštetu izdvajala čak i po osnovu saobraćajnih prekršaja koje su napravili automobili sa vojnim tablicama, jer ta vozila nisu osigurana, s obzirom na to da je to veliki izdatak“, tvrdi izvor „Blica“ iz Ministarstva odbrane. (Blic)