Novo oružje za Ukrajinu ?

KLIZEĆE RAKETE‘

Ukrajina dobiva oružje koje će promijeniti igru: Čak ni SAD nema to u svom arsenalu

GLSDB-ovi će stići u Ukrajinu u trenutku kada ukrajinskoj vojsci nasušno treba municije
<p>Modificirane američke zrakoplovne bombe (eng. Ground Launched Small Diameter Bomb; GLSDB) koje proizvode Boeing i Saab, a koje se ispaljuju s tla, imaju domet od 160 kilometara</p>

Modificirane američke zrakoplovne bombe (eng. Ground Launched Small Diameter Bomb; GLSDB) koje proizvode Boeing i Saab, a koje se ispaljuju s tla, imaju domet od 160 kilometara

 Screenshot/YouTube/Saab/

Ukrajina bi vrlo kratkom roku trebala zaprimiti nove dalekometne projektile koje će joj omogućiti da napadne ruske položaje koji se nalaze daleko od prve linije fronte, piše Daily Mail.

Modificirane američke zrakoplovne bombe (eng. Ground Launched Small Diameter Bomb; GLSDB) koje proizvode Boeing i Saab, a koje se ispaljuju s tla, imaju domet od 160 kilometara i mogu se koristiti u tandemu s američkim balističkim raketama ATACMS koje imaju domet od 300 kilometara.

Jedan američki dužnosnik koji je upoznat s tim predmetom rekao je da je moguće da su Sjedinjene Američke Države dio GLSDB-ova Ukrajini poslale još u srijedu.

Politico piše da su GLSDB-ovi testirani mjesecima te da ih čak ni Amerika nema u svom arsenalu. Amerika ima inačicu koja se ispaljuje iz zraka, međutim ne ovu koju se ispaljuje s tla.

Osobe koje s Politicom razgovarale o GLSDB-ovima rekle su da očekuju da će one biti od velike pomoći za Ukrajinu. „Dat će joj mogućnosti koje do sada nije imala. Nadogradit će njezin dalekometni arsenal. To je još jedna strijela u tobolcu“, rekla je jedna osoba Politicu.

GLSDB-ovi će stići u Ukrajinu u trenutku kada ukrajinskoj vojsci nasušno treba municije. Europska je unija u srijedu rekla da će Ukrajini poslati 500 tisuća jedinica municije za haubice, a ne milijun koliko joj je obećala.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell inzistirao je da će Unija Ukrajini do kraja godine poslati više od milijun komada municije. Čeka se, naime, da europska obrambena industrija još više poveća proizvodnju municije.

Njemački kancelar Olaf Scholz zatražio je od drugih članica Europske unije da jasno kažu kakvu će vojnu pomoć poslati Ukrajini. Francuska, Španjolska i Italija našle su se na udaru kritika da Ukrajini ne pomažu dovoljno.

Vojna pomoć za Ukrajinu bit će jedna od glavnih tema samita članica Europske unije koji će se održati u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?