RUSIJA I INTERNET BOTOVI

Putinovi botovi haraju srpskim internetom Foto

U Srbiji postoje takozvani “botovi Kremlja”, koje regrutuje nekoliko malih desničarskih stranaka koje finansijski i politički podržava Rusija.

Vladimir Putin

Ovo u opširnom tekstu Asosiejtid presa o propagandnom ratu administracije Vladimira Putina, ruskog predsednika, protiv Zapada prenosi američki list “Njujork tajms”.

 

U njemu piše da program angažovanja botova u Rusiji i van nje “vuče Srbiju, koja gaji EU snove, nazad prema ruskoj orbiti i kao mete ima Nemačku, SAD i druge zapadne sile”. Kao primer aktivnosti srpskih “botova Kremlja” navedeno je stanje neposredno nakon ubistva Borisa Nemcova, ruskog opozicionara, krajem februara u Moskvi.

Marat Bukard pričao je o svojoj kratkotrajnoj karijeri bota (foto: Courtesy Image/RFE/RL)

– Srpski botovi su brzo reagovali. “Ko drugi može da izvuče korist od ovog ubistva osim Amerike? Mora da je CIA to izvela”, bila je dominantna mantra u diskusijama na srpskim informativnim sajtovima. “Lajkova” je bilo na stotine, dok su komentari tipa “Putin je odgovoran” naišli na opšti podsmeh – stoji u tekstu.


U njemu su građani Srbije prikazani kao nedovoljno informisani u eri interneta, pošto “Srbi dobijaju većinu informacija o Rusiji od medija koji imaju podršku Moskve, a botovi jačaju liniju Kremlja”.

Sedište pro-vladinih botova u Sankt Petersburgu (foto: Courtesy Image/RFE/RL)

– Rezultat je rašireno mišljenje u Srbiji da je režim u Kijevu neonacistički i da je Putin bio u pravu što je anektirao Krim – navodi se u članku.

 

U Rusiji 1.000 dolara plata
Savčukova navodi da je većina zaposlenih u “fabrici botova” u Sankt Peterburgu mlada i da su privučeni mesečnom platom od 800 od 1.000 dolara. Ona kaže da su botovi u njenom odeljenju izbacivali po 160 postova na blogovima tokom 12-časovne smene i zatrpavali portale zapadnih i ruskih medija.

Agencija AP je komentar na ovu temu u Beogradu dobila od Jelene Milić, političkog analitičara Centra za evroatlantske studije.
– Jedna od posledica jeste činjenica da je javna podrška integraciji u EU pala ispod 50 odsto po prvi put od demokratskih promena 2000. godine. Biće veoma teško povratiti ovu podršku javnosti – ocenila je Milićeva.
Članak predstavlja i četvorospratnu mermernu zgradu u Sankt Peterburgu, u kojoj oko 400 zaposlenih koji kuckaju na kompjuterima “stoje na linijama fronta propagandnog rata”. Na osnovu iskustava ljudi koji su bili “botovi Kremlja” navodi se da ovi muškarci i žene rade u neprekidnim smenama od po 12 sati i da “zatrpavaju internet propagandom”.

 

Ljuda Savčuk (34), novinarka i samohrana majka dvoje dece, radila je u “fabrici botova” do sredine marta ove godine.
-Znala sam da je nešto loše, ali naravno nisam ni očekivala da je tako strašno i na tom nivou – rekla je Savčukova i dodala da botovi imaju po nekoliko naloga na društvenim mrežama pod ranim imenima.