Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je

  • Post category:UDARNE VESTI

Izvor: Tanjug

Berlin/Brizbejn — Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je, u kontekstu situacije u Ukrajini, na ruski uticaj u Srbiji, Moldaviji i Gruziji, prenose nemački mediji.

Angela Merkel (Foto: Beta/AP)
Angela Merkel (Foto: Beta/AP)

“Ne radi se samo o Ukrajini. Radi se i o Moldaviji, Gruziji, i ako tako dalje ide… mora čovek onda pitati za Srbiju, za zapadno-balkanske zemlje….“, rekla je Merkelova u Sidneju, gde je govorila na Loui institutu za međunarodnu politiku (Lowy Institute) nakon samita G20 u Brizbejnu.

“Ukrajinska kriza nije samo regionalni problem. Ne, na tom primeru vidimo da ona sve nas pogađa”, istakla je nemačka kancelarka.

Ona je upozorila da Rusija, u starom stilu razmišljanja, vidi Ukrajinu kao svoju sferu uticaja i da gazi međunarodno pravo.

“To, posle užasa Drugog svetskog rata i završetka Hladnog rata dovodi u pitanje evropski mirovni poredak“, rekla je Merkelova i naglasila da ona ne želi “oživljavanje“ vremena DDR, kada “bez saglasnosti Moskve“ nije bio moguć nikakav pokret i da EU nije kao DDR, koja se, kako prenose mediji, “saginjala“ pred Moskvom.

“U suprotnom bi čovek morao da kaže – mi smo preslabi, pazite ljudi, mi ne možemo više nikoga da primimo, moramo se prvo kod Moskve raspitati da li je to moguće. Tako je bilo 40 godina i to ja, zapravo, više ne želim ponovo“, rekla je Merkelova.

Strategija ruskog predsednika na Balkanu alarmirala je vladu u Berlinu, tvrdi nemački politički nedeljnik “Špigel“ u današnjem broju, navodeći da je nemačka vlada zabrinuta zbog ruske “agresivne, antizapadne politike“ na Balkanu.

“Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže kroz vojnu saradnju i isporuku gasa“, kaže se u jednom poverljivom dokumentu nemačkog MInistarstva inostranih poslova, koji prenosi ovaj magazin.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel, koji je u dvodnevnoj poseti Beogradu, rekao je da je srpska vlada ubeđena da je Srbiji mesto u EU i da ta odluka nije protiv neke države, uključujući Rusiju.