Мађарска пустила струју кроз ограду на граници са Србијом

Sуботица – Мађарска влада објавила је да је наложила пробно пуштање у рад нове „паметне” ограде на граници са Србијом. То значи да је кроз ограду пуштена струја, а како објашњавају званичници – реч је о електричној енергији мале волтаже, 900 волти, која не може озбиљније да повреди, већ је циљ да полицијским центрима пријави сваки контакт са оградом и покушај нарушавања граничне линије.

Ограда која представља други ред обезбеђења против илегалног уласка из Србије према Мађарској почела је да се гради почетком године, а завршена је у мају. По најави подизања ове ограде, она је одмах названа „паметном” јер осим што је опремљена жилет-жицом, уз њу су постављене и термовизијске камере, уређаји за ноћно осматрање, бележи сваки покушај нелегалног проласка и очекује се да смањи број припадника полиције и војске који патролирају дуж 175 километара границе са Србијом.

Мађарска полиција саопштила је да је протекле седмице ухватила 166 миграната у покушају илегалног преласка границе, од чега већину на делу према Србији. (Politika)