Keri zabrinut zbog Putinove odluke, Iran zadovoljan

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je danas zabrinutost u razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, zbog odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da ukine zabranu isporuka protivvazdušnih raketnih sistema S-300 Iranu, koju je, kao predsednik, uveo Dmitrij Medvedev 2010. godine, saopštila je danas Bela kuća.

Predstavnik Bele kuće Džoš Ernest je rekao da bi zabrinutost mogla da izazove i ruska odluka o početku primene programa razmene s Iranom po principu nafta za hranu, a preneo Rojters.

Ernest novinarima u redovnom obraćanju nije izneo detalje iz telefonskog razgovora Kerija i Lavrova, već je samo rekao da je to bila prilika da “sekretar Keri izrazi našu zabrinutost”.

S druge strane, Iran je pozdravio odluku Moskve, navodeći da je to korak prema trajnom miru u regionu.

“Razvoj bilateralne saradnje (sa Rusijom) i susednim zemljama u brojnim oblastima mogu da budu od velikog doprinosa trajnoj stabilnosti i bezbednosti u regionu”, rekao je ministar odbrane Irana Husein Degan, čiju je izjavu prenela iranska novinska agencija IRNA.

Putin je danas potpisao ukaz kojim se ukida zabrana tranzita preko ruske teritorije, uključujući i vazdušni saobraćaj, transport sa ruske teritorije u Iran, kao i predaja Iranu sistema S-300 izvan predela Rusije uz korišćenje plovila i vazduhoplova pod ruskom zastavom, navodi RIA Novosti.

TASS navodi da je ukaz stupio odmah na snagu.

Njime su unete izmene na ukaz od 22. septembra 2010. godine o merama za implementaciju Rezolucije 1929 Saveta bezbednosti UN iz juna te godine.

Posle sankcija uvedenih Iranu, bilo je suspendovano važenje rusko-iranskog ugovora iz 2007. godine o isporuci sistema S-300, podseća ruska agencija.

Portparol Putina, Dmitrij Peskov, rekao je danas da isporuka projektila Iranu može da počne u bilo kom momentu, a u skladu sa dekretom koji je ranije danas potpisao ruski predsednik.

Odluku da ukine zabranu na isporuku projektila, Putin je, kako navodi Tass, doneo u svetlu napretka postignutog na razgovorima u Švajcarskoj o iranskom nuklearnom programu, koji je utro put da međunarodna zajednica može postepeno da podiže sankcije koje je zavela Iranu.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da nema potrebe za daljim embargom na odbrambeni raketni sistem, a s obzirom na napredak postignut oko iranskog nuklearnog programa.(Isra-news)