IRAN, ZLOČINAČKA DRŽAVA: Iranski sveštenik zapretio da će „Tel Aviv i Haifu sravniti sa zemljom“

  • Post category:UDARNE VESTI

 

Ads by InfoAd Options

iran-cleric

IRAN, ZLOČINAČKA DRŽAVA: Iranski sveštenik zapretio da će „Tel Aviv i Haifu sravniti sa zemljom“

BY  ON  ·IZDVAJAMORELIGIJA

Vodeći iranski sveštenik zapretio je da će „Tel Aviv i Haifu sravniti sa zemljom“, ako Izrael napadne Iran zbog nuklearnog programa.

Pre mesec dana, govoreći tokom televizijske javne propovedi u Teheranu, ajatolah Ali Movahedi-Kermani hvalio se kako „balistički projektil Sedžil može da pogodi i sravni sa zemljom bilo koje mesto u Izraelu, kao i bilo koju američku bazu u regionu“.

Njegovu propoved, emitovanu na iranskom Kanalu 1, preveo je Institut za istraživanje bliskoistočnih medija (MEMRI).

Kermani, koji radi kao zvanični predstavnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Hamneija pri moćnoj islamskoj Revolucionarnoj gardi, tvrdio je da „nijedan izraelski atomski ili raketni centar nije bezbedan“ od iranskih „moćnih i brzih raketa koje ulivaju strahopoštovanje“.

„Čak i Gvozdena kupola ne može da zaštiti Izrael od ovih raketa“, tvrdio je on.

On je, naravno, u pravu: protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola je napravljen da presreće rakete kratkog i srednjeg dometa, a ovakav tip raketa koriste palestinski teroristi u Gazi. S druge strane, izraelski sistemi Strela i Davidova praćka su dizajnirani da presreću balističke rakete dugog dometa, kao što je Sedžil.

Uprkos agresivnoj retorici, Kermani insistira da su „sva naša (vojna) sredstva namenjena za odbranu… odbrana je pravo svake zemlje, pa čak i svake osobe“.

„Međutim, ako Izrael poludi jednog dana i misli da napadne Iran… mi ćemo, kao što je rekao naš vrhovni vođa, sravniti sa zemljom Tel Aviv i Haifu“.

Tokom propovedi, publika je nekoliko puta uzvikivala slogane, a jedan slogan je bio: „Smrt Izraelu“    (isra-news)