Ćuprija: Bez parcele nema prodaje

Opštinsko veće odbilo da Prevozniku „Velmortrans plus“ dodeli zemljište. Autobuska stanica se nalazi na devet hektara. Ćuprijski prevoznik u stečaju od novembra 2013.

OPŠTINSKO veće je razmatralo i odbilo zahtev DP „Velmortrans plus“ u stečaju, da se ovom prevozniku, formalno dodeli na korišćenje zemljište na kome se nalazi glavna autobuska stanica u vlasništvu preduzeća. Parcela od blizu devet hektara kraj auto-puta, na kojoj se nalazi ćuprijska stanica, vodi se na firmu „Fortis propertis“, pa su stečajni upravnik „Velmortransa“ i Odbor poverilaca tražili preparcelaciju kako bi dobili pripadajuće zemljište.

Na ovaj način, kaže Miroslav Pešić, predsednik Odbora poverilaca, konačno bi mogla da se proceni vrednost kapitala i da se stanica proda. Procena bez zemljišta je besmislena, kao i oglašavanje prodaje, jer stanicu koja „visi u vazduhu“ – tvrdi Pešić – niko neće da kupi.

– Odeljenje za urbanizam svojevremeno je odbilo naš zahtev da se to zemljište formalno da nama na korišćenje. Pisali smo zbog toga prigovor Opštinskom veću kao drugostepenom organu još novembra prošle godine. Naš zahtev je prvi put razmatran, posle više urgencija, tek 28. juna, a drugi put sada. U junu su članovi Veća tražili da se o našem prigovoru izjasni pravobranilac koji se izjasnio da to nije u njegovoj nadležnosti, da bi Veće u ponedeljak ponovo razmatralo naš zahtev i odbilo ga – ističe Pešić i dodaje da je obrazloženje bilo da su sve opštinske službe dale mišljenje da zahtev „Velmortransa“ ne treba usvojiti.

Revoltiran ovakvom odlukom, Pešić kaže da na sednicu niko od predstavnika prevoznika nije pozvan, te da je prisustvovao na svoje insistiranje.

– Više od pola sata sam ih molio, ubeđivao, isticao argumente… Bez zemljišta ispod stanice – mi smo u mat poziciji, a stečaj je u zastoju. Niko neće da kupi stanicu sa imovinskim problemom. Takva situacija je jednostavno nemoguća – jadikuje Pešić.

Ovaj ćuprijski prevoznik je u stečaju od novembra 2013. Prijavljena su potraživanja, proglašen je bankrot, pa je ostalo da se proceni vrednost kapitala. Velika autobuska stanica kraj Koridora 10 nije zatvorena samo zato što ju je zakupio drugi prevoznik – „Kavim-Jedinstvo“ iz Vranja. Oni, međutim, nemaju nameru da najveću stanicu u pomoravskom trograđu kupe bez „urednih papira“.(Novosti)