Grčka mora napolje iz evrozone

Spasavanje je propalo, elite su i dalje korumpirane, srednji sloj osiromašio, a milijarde su otišle u nepovrat… Iako situacija po pitanju krize u Grčkoj izgleda beznadežna, za nemačko-američkog ekonomistu, autora knjiga i fond-menadžera dr Maksa Otea ipak postoji jedan put da se spasu grčka država i njen narod.

euro grcka 650x432 Grčka mora napolje iz evrozone

Kako je rekao u intervjuu za nemačku TV stanicu N-TV, oni zapravo nikada nisu dobili pomoć.

– Dali smo novac da bi mogao da se spase gornji sloj i finansijska branša. Samoj državi i stanovništvu nikada nije stigla pomoć – kaže dr Ote.

On se od 2010. godine zalaže za izlaz Grčke iz evrozone, uključujući otpis dugova, a to mišljenje zastupa i danas.

– Da je Grčka tada izašla, imali bismo možda realno 120 milijardi evra troškova. Zemlja bi imala pravu šansu. A ovako smo sada izgubili već 240 milijardi i moraćemo da ih otpišemo – tvrdi on.

Ovaj doktor ekonomije smatra da Ciprasova vlada ne treba da dobije više kredita jer je Grčka „korumpirana država sa korumpiranom gornjom klasom i ne zaslužuje poštovanje“. Ciprasova vlada je po njemu imala par dobrih ideja, iako populističkih, ali se nije ustezala da Nemačku ucenjuje reparacionim zahtevima.

Međutim, ni levičari nisu u stanju da se suprotstave elitama i interesima koji vladaju već 200 godina. Pošto zna stav evropskih političkih i finansijskih elita da pošto-poto hoće da zadrže Grčku u evrozoni, sadašnja vlada u Atini po njemu poseduje „izvestan ucenjivački potencijal“. Dr Ote se nada da će se ipak desiti prelomni trenutak sa konačno novom politikom koja bi pomogla da se država podigne na noge.

O ranijoj izjavi Angele Merkel da je Grcima trebalo da pitaju švapsku domaćicu, koja bi „mudro rekla da niko ne može dugo da živi preko svojih mogućnosti“, dr Ote kaže da je ta paralela „glupost, jer se ovde radi o tome da je zemlja dovedena na rub sloma pogrešnom evropskom politikom“.

– Grčka mora napolje iz evrozone. Samo tako zemlja ima šansu da krene sopstvenim putem. Bez otpisa dugova to neće imati nikakvog smisla. Šta se do sada dešavalo je razvlačenje insolventnosti. Poslednji otpis dugova je bio prevara, jer je time bila pošteđena jedino finansijska elita – kaže Ote.

Iako bi voleo da veruje u tzv. Greksit, nemački ekonomista sumnja da će se on desiti, jer „nemačke političke strukture su u kandžama finansijske elite“ i svi oni, a naročito kancelarka Angela Merkel, zajedno igraju igru „Mi spasavamo Evropu!“.

Time se međutim, kategoričan je dr Ote, ne spasava ni Evropa, ni Grčka, već – poverioci i bogataši kojima pripadaju banke.

Šta ako odu neprimećeni?

Niko ne zna kako bi izgledao izlazak Grčke uz evrozone, kaže dr Ote. Propaganda kojom je upozoravano na opasnost od „Greksita“, po njemu je dokaz da se nije dovoljno sagledala ta mogućnost. Grčka ne može da se upoređuje sa Italijom i Španijom, kako je rekao, jer je mnogo manja i daleko upropašćenija u odnosu na te dve zemlje. „Zamislite da Grčka izađe iz evrozone i niko to ne primeti. Kakva bi to bila blamaža za naše elite“, kaže Ote.  (Pravda)