Dajemo milione za migrante

Za izbegle iz sveta, tokom 2015. država izdvojila ogroman novac, Srbija pomoć zasad ne dobija. Na jednu osobu, dnevno, iz budžeta se izdvaja 8 evra. Najpotrebniji su im hrana, lekovi, prevodioci…

JEDAN migrant dnevno košta srpski budžet osam evra, a s obzirom na to da je od početka godine zvanično na svom putu ka Evropskoj uniji kroz naše gradove prošlo više od 66.000 migranata, Srbija je do sada za brigu o njima potrošila najmanje pola miliona evra! Ako se ima u vidu da, prema računici Komesarijata za izbeglice, ovi ljudi u proseku ostaju u Srbiji dva do tri dana, neki i mnogo duže, to znači da je ta cifra mnogo veća.

U ovom trenutku to je ogroman novac za Srbiju. Aleksandar Vulin, ministar za rad, smatra da nam je neophodna pomoć međunarodne zajednice i da je njihov broj sve veći, jer je sve više izbeglica iz Sirije, Iraka, Somalije i Avganistana.

– Ovo nije ekonomski i politički problem, već je reč o seobi naroda – kaže ministar Vulin. – Problem migranata nije nastao u Srbiji i u njoj ne može ni da bude rešen. Našoj zemlji je potrebna pomoć, i to u vidu hrane, lekova, povećanog broja lekara i prevodilaca, a, pre svega, mora da se napravi plan i strategija za vreme koje dolazi.

Svi predstavnici međunarodne zajednice su izuzetno zadovoljni našom brzinom, efikasnošću i organizovanošću u odnosu prema problemu azilanata, objašnjava ministar. Naši standardi su viši nego u mnogim evropskim državama. Oni se ovde tretiraju kao ljudska bića. Organizujemo njihovo vreme i boravak, da sebi olakšamo i sprečimo kriminal.

– U Preševu imamo prihvatni centar u kome mogu da se dobiju svi papiri, hrana, uputstva, nema prostora za angažovanje ilegalnih prevoznika – objašnjava Vulin. – Mi smo država koja je po broju izbeglih i interno raseljenih jedna od najpogođenijih u svetu. EU mora da formuliše svoju politiku po pitanju imigracija. Danas imamo situaciju da dok jedna članica EU gradi zid, druga traži da se utvrde kvote i migranti rasporede po čitavoj Evropi. Kroz Srbiju je prošlo više od 60.000 migranata. Svako je dobio bar po jedan obrok, lek, lekarski pregled, policijski službenik je obavio razgovor i izdao potrebna dokumenta. Sve to prilično košta.

Vulin naglašava da postoje pritisci da moramo da zatvorimo granice na jugu i severu, a onda nam se traži i da obezbedimo slobodu kretanja, i to jeste u skladu sa međunarodnim konvencijama. Ali, koga da poslušamo, pita se ministar.

– Naravno, svoj zakon. Mi, nažalost, imamo višegodišnje iskustvo u zbrinjavanju izbeglica – kaže Vulin. (Novosti)