Slobodan Macura, osumnjičen za malverzacije u AMSS, na čelu „BIP”

Milivoje Draganić smenjen u utorak uveče na vanrednoj sednici Nadzornog odbora. Bio protiv prodaje

DIREKTOR „Beogradske industrije piva“, Milivoje Draganić, smenjen je u utorak uveče na vanrednoj sednici Nadzornog odbora ovog preduzeća. Kako „Novosti“ saznaju, njega će naslediti Slobodan Macura, kojeg je Agencija za privatizaciju postavila za zastupnika državnog kapitala u BIP. Macura je, pre dve godine, uhapšen zbog sumnje da je kao direktor sektora u Auto-moto savezu Srbije, sa dvojicom kolega, oštetio „AMS osiguranje“ za iznos od oko 22 miliona dinara. Oni su osumnjičeni da su novac sa računa AMS uplaćivali privatnoj firmi njihovog poznanika. Ta mrlja iz njegove karijere, međutim, nije sprečila nadležne u Ageniciji za privatizaciju da ga angažuju za svog predstavnika u BIP.

– Za 8. april je zakazana sednica Skupštine akcionara BIP i trebalo je da na njoj bude smenjen Nadzorni odbor i da se formira novi, koji bi potom smenio direktora – kaže naš izvor. – Očigledno je, međutim, da se nekome žuri i da nisu hteli da čekaju skupštinu. Po firmi se priča da je glavni razlog za smenu to što je Draganić bio protiv privatizacije i što je insistirao da BIP može sam da posluje.

Milivoje Draganić je za naš list potvrdio da je smenjen sa mesta direktora.

– Nadzorni odbor me je razrešio dužnosti na sednici koja je sazvana po hitnom postupku – rekao je Draganić. – Ne želim da komentarišem njihov postupak.

U Agenciji za privatizaciju kažu da je odluka o razrešenju direktora u isključivoj nadležnosti Nadzornog odbora. Oni ističu da su loši poslovni rezultati jedini razlog za smenu Draganića, ali ne žele da komentarišu zašto je na čelo preduzeća postavljen baš Slobodan Macura.

– Uvidom u finansijsko poslovanje BIP-a, od trenutka kada je imenovan dosadašnji generalni direktor 2011. godine, gubitak preduzeća raste – navode u Agenciji. – U 2011. ostvaren je minus od 137 miliona dinara, godinu dana kasnije je bio 323 miliona dinara, 2013. je dostigao 390 miliona dinara, a lane je porastao na 550 miliona dinara. Država je 2011. otpisala BIP-u dug po osnovu neplaćenih akciza u iznosu većem od 1,2 milijarde dinara, a na početku ove godine dug za neplaćene akcize iznosi novih 750 miliona dinara.

U Agenciji napominju i da ukupni negativni efekti poslovanja BIP-a za vreme smenjenog generalnog direktora iznose više od 18 miliona evra, što predstavlja ogroman trošak i za državu kao većinskog vlasnika i za male akcionare tog preduzeća, koji su im se više puta obraćali za pomoć. (Novosti)