BUGARI SE OGLASILI Protiv federalizacije Makedonije!

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je veoma važno da politička kriza u Makedoniji bude rešena demokratskim putem, te dodao da se Bugarska protivi federalizaciji te zemlje.

Bojko Borisov

Bojko Borisov | Foto: Profimedia

„Kategorično smo protiv svih govora o federalizaciji Makedonije. Bugarska se ne meša u unutrašnje stvari Makedonije“, izjavio je Borisov nakon sastanka sa liderom najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevim.
Borisov je rekao da makedonski premijer Nikola Gruevski treba da podnese ostavku i dozvoli da se u Makedoniji organizuju slobodni i demokratski izbori u evropskom duhu.
Prema njegovim rečima, Bugarska podržava članstvo Makedonije u EU i NATO.
Zaev je naglasio da će se formiranjem prelazne vlade prevazići politička kriza u Makedoniji.
„Za SDSM nije važna vlast, već je cilj da se u Makedoniji normalizuje život, da se vrate demokratija i evropske vrednosti“, dodao je Zaev.
Zaev je rekao da je incident u Kumanovu bio izolovan slučaj i da će SDSM učiniti sve što je u njenoj moći da se tako nešto više nikada ne dogodi.
Lider makedonske opozicije u Sofiji je razgovarao i sa potpredsednikom bugarskog parlamenta Jankijem Stoilovim i sekretarom Bugarske socijalističke partije Kristijanom Vigeninom. (ALO)