Bavarska za uvođenje viza Srbiji

Premijer nemačke savezne pokrajine Bavarske Horst Zehofer traži da se, najkasnije do septembra, uvedu vize za državljane zemalja zapadnog Balkana

PREMIJER nemačke savezne pokrajine Bavarske Horst Zehofer traži da se, najkasnije do septembra, uvedu vize za državljane zemalja zapadnog Balkana – Srbe, Crnogorce, Makedonce, Albance i građane BiH. Obrazlažući inicijativu tvrdnjom da se institucija azila poslednjih godina žestoko zloupotrebljava, ovaj demohrišćanin, čija je stranka na vlasti u Berlinu, ističe da će, za Evropsku uniju, u suprotnom, problem priliva azilanata iz takozvanih trećih zemalja, ostati nerešen.

Diter Roman, član Prezidijuma savezne policije u Potsdamu smatra da izbeglice koje se na obalama Afrike ukrcavaju u gumene čamce bežeći od rata i političkog progona spasavaju goli život, i ne može im se reći „ne“. Za one s Balkana on predlaže da nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, pre svih, brže obrađiuje njihove neosnovane zahteve, kako bi što pre mogli da budu vraćeni nazad.

– Nemačka je daleko najatraktivnija među zemaljama EU – kaže Diter Roman. – Od prvog dana pretendenti na azil primaju novčanu pomoć iz programa „Harc četiri“, koja je, primera radi, za sto evra veća od plate policajca u Albaniji.  (Novosti)