Zorana ojadila Srbiju za 160 miliona evra!?

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović krajem 2012. potpisala je, kao tadašnja ministarka energetike, sa firmom „Sucurum Equity Partners“ (u daljem tekstu SEP) sporazum o izgradnji solarne elektrane snage 1000 MW, vredne oko dve milijarde evra, zbog koga ova firma sada od Srbije na ime navodne pretrpljene štete potražuje 160 miliona evra.

Sad se izvlači da nije ona kriva što je sporazum potpisala: Mihajlovićeva

Sad se izvlači da nije ona kriva što je sporazum potpisala: Mihajlovićeva

Naime, Srbija se obavezala da će SEP obezbediti 3.000 hektara za gradnju elektrane, ali su predstavnici ove firme na kraju ocenili da im odgovara samo 200 ponuđenih hektara od ukupno 30.000 koliko je Vlada nudila na više parcela.
Očigledno je da je ministarka Mihajlović, svesno ili ne, nasela na prevaru čiji je cilj bio da se ojadi država Srbija, što proizilazi iz osnovnih činjenica o ovom spornom ugovoru u koji smo imali uvid.

Ugrozila i životnu sredinu

Iako je u vreme potpisivanja ovog sporazuma Zorana Mihajlović bila i ministar za zaštitu životne sredine, Sporazum ne predviđa obavezu SEP da po završetku rada elektrane ukloni i odloži solarne panele sa površine od 3.000 hektara koliko je potrebno za rad ovakve elektrane.

– Iz površnih sastanaka sa predstavnicima SEP je jasno da se radi o ljudima koji nemaju nikakvo iskustvo ili predznanje iz oblasti energetike. Na prvi pogled je bilo jasno da je u pitanju prevara, pranje novca ili jeftina kupovina zemljišta – navodi izvor „Alo!“ upućen u ovaj posao i objašnjava da ministarka izgleda nije smatrala za potrebno čak ni da preko interneta proveri kredibilitet partnera, kao i da joj nije bilo čudno da solarni park ove veličine (1.000 MW na 3.000 ha) ne postoji nigde u svetu, a da ga neko gradi u Srbiji koja i nije zemlja sa baš mnogo sunca u odnosu na neke druge evropske zemlje.

– Ministarka je zanemarila činjenicu da izgradnja ovakvog objekta nije predviđena Strategijom razvoja energetike Srbije i da je sva energija iz ove elektrane bila predviđena za izvoz, što ne doprinosi ispunjavanju obaveza Srbije prema EU o povećanju proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Takođe, Srbija nema tehničke mogućnosti za balansiranje ovako velike elektrane (a to je preuzela ugovorom), pa je direktno ugrožena bezbednost snabdevanja potrošača u Srbiji – objašnjava sagovornik „Alo!“
Pored navedenog, Srbija je preuzela i obavezu ulaganja u infrastukturu do 10 miliona evra, kao i plaćanje penala od milion evra za slučaj kašnjenja u izvršavanju svojih obaveza. Zanemarivanjem svih ovih činjenica, ministarka Zorana Mihajlović je izložila Srbiju riziku plaćanja velike odštete.

Mihajlovićeva: Nisam kriva ja, Vlada i Dinkić su tako odlučili
Iz kabineta potpredsednice Vlade i ministarke Zorane Mihajlović kažu da je odluku o potpisivanju sporazuma o izgradnji solarnog parka sa “One Giga Solar Park incubator d.o.o.” i “Securum Equity Partners International Ltd”, donela tadašnja Vlada Srbije, na predlog Ministarstva finansija i privrede, koje je bilo prvi potpisnik sporazuma, kao i da je sporazum potpisan na osnovu zaključka Vlade od 25. oktobra 2012. godine. Inače, na čelu tadašnjeg Ministarstva finansija i privrede bio je Mlađan Dinkić.
– Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine (na čijem je čelu bila prof. dr Zorana Mihajlović) koje je zajedno sa EPS-om i EMS-om radilo na pripremi ovog sporazuma u njegovom tehničkom delu, od samog početka je imalo niz primedbi na ovaj dokument. Službe tadašnjeg Ministarstva energetike su, kao i uvek, pribavile verodostojan izveštaj o potencijalnom partneru od strane renomirane međunarodne kreditne institucije i obavestile o tome službu Ministarstva finansija, koje je vodilo pregovore – navode u kabinetu Zorane Mihajlović. U kabinetu ministarke dodaju da je država izvršila svoje obaveze prema “Securum Equity Partners”, jer je za izgradnju solarnog parka toj kompaniji ponuđena čak deset puta veća površina od traženih 3.000 hektara.
– Italijanski partneri su obišli parcele na teritoriji šest opština u Srbiji, ali su od ponuđenih 30.000 hektara odabrali površinu manju od 200 hektara, za koju su rekli da im jedino odgovara. Naša strana je predložila da na toj površini izgrade solarne panele snage 100 megavata, što bi bio takođe značajan energetski kapacitet za Srbiju. Međutim, ni ta investicija nije počela da se realizuje – pojašnjavaju u kabinetu Zorane Mihajlović. (ALO)