ZABRINUTI ZBOG PUTINOVIH NAJAVA Stoltenberg: Rusija nuklearno zvecka oružjem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je danas Rusiju za „nuklearno zveckanje oružjem“ koje je „opasno i destabilizujuće“.

Jans Stoltenberg

Stoltenberg optužio Rusiju za nuklearno zveckanje oružjem | Foto: Profimedia

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio planove za razvoj nuklearnih snaga, Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu, rekao da takva retorika Moskve objašnjava pojačanu spremnost snaga Alijanse da brani svoje članice.
– Ovo nuklearno zveckanje oružjem Rusije je neopravdano. Destabilizujuće je i opasno. To je, takođe, jedan od razloga što povećavamo gotovost naših snaga, kazao je Stoltenberg.
On je istakao da se tako postupa da bi se obezbedilo da NATO i u budućnosti bude alijansa „koja se brine za zaštitu svih saveznika protiv neprijatelja“, preneo je Roters.
Putin je ranije danas, na otvaranju međunarodnog sajma naoružanja „Armija-2015“, rekao da će ruska vlada nastaviti dosledno da posvećuje pažnju razvoju oružanih snaga i najavio da će ove godine u sastav oružja ući nova generacija interkontinentalnih raketa i početi testiranje novog radara. (ALO)