Vučićevo vojno obezbeđenje pod lupom Zaštitnika građana

Javnost u Srbiji je pre tri dana obaveštena da je ombudsman Saša Janković podneo krivičnu prijavu protiv dva pripadnika vojnopolicijske jedinice Kobre koji su učestvovali u sukobu sa policijom na Paradi ponosa kada je prebijen premijerov brat Andrej Vučić. Zaštitnik gradjana je dodatno progovorio i o saznanjima da Vojna bezbednosna služba špijunira političke stranke, sindikate i pojedine sudije. Na te ozbiljne optužbe reagovao je jedino nadležni ministar odbrane rekavši da ga je sramota, ali ne onoga što čine službe, već zaštitnika gradjana.

Incident tokom prošlogodišnje Parade ponosa, kada je javnost saznala da su brat premijera i brat gradonačelnika Beograda šetali gradom sa Vučićevim vojnim obezbedjenjem, vlast je očigledno pokušala da zataška jer on otvara mnoga pitanja, izmedju ostalog, o nezakonitom korišćenju vojnih službi u obezbedjenju, ne samo premijera, nego i člana njegove porodice. Nije slučajno da je MUP podneo krivičnu prijavu samo protiv policajaca umešanih u sukob, dok su Vučićevi vojni bezbednjaci bili poštedjeni sve do pre tri dana.

Saša Janković za RSE kaže da je Vojna služba nezakonito odbila da mu preda traženu dokumentaciju o tom incidentu, da je zbog toga odustao od nameravane inspekcije Službe kako bi proverio saznanja koja ima o još nekim ozbiljnim protivzakotim postupcima vojnih bezbednjaka i da je odlučio da se obrati javnosti:

„Ja sam praktično morao da pozovem javnost da bude vrhovni zaštitnik ustavnih garancija i demokratske civilne kontrole Službi. Očekujem da će nakon reakcija javnosti iz Vojno bezbednosne agencije stići drugačji signal, da su spremni da prihvate obaveze koje im zakon nalaže , da potpuno saradjuju. Tada očekujem da ću otići u najavljenu kontrolu, proveriti dokumentovane nalaze koje imam i o drugim zloupotrebama –bavljenjem civilnim institucijama: sudskim, sindikalnim, političkim strankama….nepodnošenje krivičnih prijava protiv vojnih pripadnika za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivična dela..“

Saša Janković je prokomentarisao reakciju ministra Gašića na njegovo obraćanje javnosti („Sramota me je da kažem šta mislim o tome šta je zastupnik gradjana izjavio svim medijima“):

„Nemam komentar na onakvu reakciju. Smatram da se na činjenice odgovara činjenicama , na dokumentovane navode dokumentima, na pitanja konkretnim odgovorima, sve drugo ne treba da bude u javnom diskursu.“

Profesor prava Univerziteta Union Bogoljub Milosavljević potvrdio je za naš program da je služba van civilne kontrole i da radi nezakonito:

„U delovanju službi bezbednosti ima stvari koje nisu saglasne zakonu. Od početnog pitanja zašto vojna služba bezbednosti obezbedjuje ličnosti koje ne bi trebalo da obezbedjuje. Vojne službe ne može da obezbedjuju čak ni premijera , to im nije posao..Premijer je sa dao izjavu da se radi o njegovom obezbedjenju koje je on, eto, ustupio bratu, što je potpuno nelogično s obzirom da ta vojna služba ne obezbedjuje ni premijera.“

Profesr Milosavljević sasvim konkretno nabraja koji su sve drugi državni organi trebalo da reaguju na informacije zaštitnika gradjana:

„Mi imamo posebno skupštinsko telo, Odbor za nadzor službi bezbednosti koji je imao zadatak i otvoreni poziv da se oglasi o tom slučaju, budući da to pripada njegovim nadelžnostima. Postoje organi koji se zovu Tužilaštvo, Sud koji takodje treba da reaguje u takvim slučajevima. Svi organi su taj dogadjaj prećutali da bi se tek ombudsman pojavio kao neko ko podnosi krivičnu prijavu , što jeste jedna od njegovih uloga, ali svakako pre toga u mogli da reaguju i trebaklo da reaguju i nadležni skupštinski odbor, i Tužilaštvo odnsno nadležni sudovi.“

Grupa nevladinih organizacija okupljenih u okviru Kuće ljudskih prava zatražila je od od Vlade Srbije da „prestane sa kršenjem zakona i urušavanjem institucija i da obezbedi demokratsku i civilnu kontrolu svih službi bezbednosti, uključujuchi i vojne.“ Milan Antonijević iz JUKOM-a, jednog od potpisnika saopštenja:

„Ovo je samo jedan slučaj koji pokazuje na otvoren nnačin kako se zloupotrebljavaju ovlašćenja službe bezbedsnosti, naročito vojne i verujem da je to dovoljan alarm svima u državi koji žele izbalansiran sistem bezbednosti da rzmišljaju o tome kako da se on reformiše, da li ima velikih propusta i ko že snositi odgovornost zbog toga.“

Zaštitnik gradjana otvorio je Pandorinu kutiju, kaže vojni analitičar Aleskandar Radić koji smatra da će se prilikom otvaranja poglavlja o vladavini prava, Brisel ozbiljno pozabaviti nedostatkom civilne kontrole vojnih bezbedonosnih službi. Nedostatak volje da se kontroliše rad službi, Radić ilustruje jednim primerom: aktuelni generalni inspektor Vojno obaveštajne i Vojn bezbednosne službe je čovek koji je do postavljenja na to mesto, radio u VBA. Dakle, neko ko je bio zadužen za rad u Službi, sada treba praktično sebe i svoje kolege da kontroliše.(Slobodna Evropa)