Vojna koalicija preuzela sve luke u Jemenu

Snage vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija osvojile su i drže pod kontrolom sve luke u Jemenu. Bombardovanje gradova i položaja Huta u jemenu se nastavlja. Gađano skladište raketa „skad“

Snage vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija osvojile su i drže pod kontrolom sve luke u Jemenu, naveo je danas portparol koalicije koja već danima bombarduje položaje pobunjeničkih Hutija u toj zemlji, Ahmed Asiri.

Asiri je novinarima u Rijadu kazao da su pomorske snage koalicije blokirale kretanje brodova kako bi sprečile da oružje ili borci uđu ili izađu iz Jemena, prenosi sputniknews.com .

Vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, već peti dan bombarduje šiitske pobunjenike Hutije i snage lojalne bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu.

Huti i njihovi saveznici osvojili su prošlog septembra glavni grad Jemena Sanu, a predsednik države Abed Rabo Mansur Hadi prvo je pobegao u južni grad Aden, da bi ubrzo napustio zemlju i otišao u Saudijsku Arabiju.

Pojedine međunarodne i regionalne sile optužuju Iran da podržava pobunjenike, što i oni i Teheran poriču.

NASTAVLjA SE BOMBARDOVANjE, NA METI SKLADIŠTE „SKAD“ RAKETA

Koalicija arapskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom, nastavila je i večeras da bombarduje Sanu, a pojedini mediji prenose da se na meti našlo skladište „skad“ raketa nedaleko od prestonice Jemena.

Sana je bombardovana i tokom prethodne noći i tokom dana, petog dana vazdušne ofanzive protiv snaga Huta koje su protivnici predsednika Abderaboa Mansura Hadija.

Raša tudej navodi da izveštaji o udarima na skladište nisu potvrđeni, kao i da nije jasno da li su eksplozije direktna posledica bombardovanja.

U avionskom napadu ranije tokom dana pogođen je kamp Mazrak za raseljena lica na severozapadu Jemena, pri čemu je poginulo najmanje 45 ljudi, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije.

Predstavnik IOM-a Žoel Milman je rekao da je poginulo 45 interno raseljenih, a da je najmanje 65 ljudi povređeno.

Saudijska Arabija je 26. marta objavila da su ona i još devet sunitskih zemalja počele bombadovanje položaja oružanih formacija šiitskih Huta pod čijom kontrolom se nalazi Sana i koji su saveznici Irana, glavnog saudijskog protivnika u tom regionu.

Iran, koji tvdi da ne pruža vojnu pomoć Hutima, saopštio je juče da je u vazdušnim udarima u noći između subote i nedelje ubijeno 35, a ranjeno 88 ljudi, ali Rojters napominje da se ovi podaci ne mogu proveriti iz nezavisnih izvora.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bombarduje položaje pobunjenika širom Jemena, u nameri da spreči pad predsednika Abderaboa Mansura Hadija.

Mansur Hadi, koga su Huti nakon osvajanja glavnog grada Sane prošle jeseni stavili u kućni pritvor, uspeo je da pobegne u Aden, grad na jugu Jemena, koji je trenutno pod opsadom pobunjenika.

Kampanja vazdušnih napada međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Huta, koje podržava Iran.  (Novosti)