Veliki politički povratak Sarkozija

Pariz – – Francuska konzervativna UMP partija ostvarila je veliki uspeh na lokalnim izborima pobedivši u drugom krugu u najmanje 65 departmana, što je znatan uspeh ako se ima u vidu da su ranije kontrolisali 41 departman. Sarkozi je izjavio da su birači očigledno odbacili politiku njegovog naslednika, predsednika Fransoa Olanda, s ponosom ističući da njegova partija nikada nije pobedila u tolikom broju departmana.

Uspeh je zabeležio i ekstremno desničarski Nacionalni front, na čijem čelu se nalazi Marina le Pen, osvojivši 60 mesta, mada nisu uspeli da osvoje vlast ni u jednom departmanu. „Hvala svim našim biračima na ovom veličanstvenom uspehu. Cilj je blizu, dolazak na vlast i sprovođenje naših ideja da promenimo Francusku“, kazala je ona.
Desničarske partije i krajnja desnica prošle su ovako ključni test pred predsedničke izbore 2017.
Najveći gubitnici, vladajući socijalisti i njihovi saveznici, osvojili su 34 departmana, 30 manje nego što su imali. Francuski premijer Manual Vals je priznao da je „nesporno“ da je Socijalistička partija loše prošla. „Francuzi su izrazili gnev zbog svakodnevnog života koji je pretežak“, rekao je on i obećao da će uložiti dvostruko veće napore u jačanje privrede i da će svu pažnju usmeriti na otvaranje novih radnih mesta. Ministar Vals je dodao da je popularnost Nacionalnog fronta znak dugotrajnog nezadovoljstva i da svi treba da izvuku pouke iz toga.
Ipak, kao što je dosadašnja praksa pokazala pred drugu rundu glasanja u Francuskoj, birači levog i desnog političkog krila ujedinili su se ne bi li sprečili Nacionalni front da dođe na vlast. Polovina od 40 miliona birača u Francuskoj uzdržali su se od glasanja, brojka koja je ipak bolje, tvrde upućeni, od 55,3 odsto koliko ih je bilo uzdržanih na lokalnim izborima 2011.
Poraz socijalista, treći zaredom, podstiče strahove za budućnost levice, smatraju upućeni. Sarkozijeva UMP partija u koaliciji sa centrističkim saveznicima osvojila je većinu mesta i preuzela kontrolu nad većinom tradicionalno levičarskih bastiona socijalista. Ipak, kako piše Bi-Bi-Si, ključ promene političke scene u Francuskoj jeste uspeh krajnje desničarskog Nacionalnog fronta, stranke koja je proširila i ojačala prisustvo širom zemlje.
Nakon osvajanja dva mesta u lokalnom savetu na prošlim izborima 2011. antiimigrantska i antievropska partija Marine le Pen na putu je da osvoji 90 odbornika i na taj način trasira put transformaciji Nacionalnog fronta od nekadašnjeg nacionalnog glasa protesta u lokalno usidreni pokret, što Le Penovoj može da bude odskočna daska za predsedničku kandidaturu 2017, tvrde stručnjaci, prenosi Gardijan. Iako ova stranka neće imati vlast ni u jednom departmanu, ipak je procentualno zabeležila veliki uspeh u odnosu na poslednje lokalne izbore. I sama liderka partije je istakla da je ovo „veličanstven uspeh“ i najbolji rezultat na lokalu.
Izborni uspeh Sarkozijeve UMP partije svakako ga je „katapultirao u centar političke pažnje, piše Gardijan, ali i podseća da su njegovi govori tokom predizborne kampanje bili oštro desničarski i otvoreno negativni prema muslimanskoj zajednici, zahvaljujući čemu je „kupio“ glasove krajnje desnice – na primer njegovi komentari da školske kuhinje ne bi trebalo da nude deci alternativu svinjskom mesu, ili da bi hidžab trebalo zabraniti na univerzitetima. Odlučujuća pobeda UMP-a uteha je za Sarkozijeve lične ambicije – pobedu partije na primarnom takmičenju naredne godine te njegovu ponovnu trku za predsednika na izborima 2017.  (Danas)