Valensa: Ako Putinova čizma zagazi u Poljsku, izućemo je

  • Post category:UDARNE VESTI

Nekadašnji predsednik Poljske Leh Valensa ocenio je da je Rusija unapred poražena zato što pribegava politici kakvu je Evropa napustila sredinom prošlog veka i da je samo pitanje koliko dugo će trajati sukob i kakva cena će morati da se plati.

Leh Valensa

– Ako bi ruska čizma nezvana zagazila na poljsko tlo, odmah tražim najbolje oružje i pucam. Ako bi (Vladimir) Putin hteo da ruska čizma nagazi poljsku zemlju, poražen je, čizme ćemo mu skinuti – kazao je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine za prevođenje otpora Poljaka komunističkom režimu i Poljskoj kao satelitu Sovjetskog Saveza poljskoj televiziji TVN24.

 

Prvi slobodno izabrani predsednik Poljske nakon pada komunista ocenio je da će Rusija na duže straze ionako ići putem koji je prošla Evropa.

 

– Rusija zaostaje u razvoju nekih 20 do 50 godina za Evropom i primenjuje metode koje je Evropska unija odavno napustila. Evropa ne preti nuklearnim oružjem, ne želi da ratuje. A Rusi su zaostali u tom svom starom stilu – kazao je Valensa.

 

„Rusija nema šanse da pobedi u ovom sukobu“

 

Bivši poljski predsednik naglasio je da je Rusiji za upravljanje državom uvek bio potreban spoljašnji neprijatelj.

 

– Istovremeno Rusija zna da Zapad ima prednosti, kulturan je i zato nas plaši i ucenjuje. Znamo da će Rusija ionako morati da radi to što i Evropa – da nadoknađuje zaostajanje i otvara granice zato što to zahteva današnje vreme. Evropa igra da dobije vreme da Rusija dođe do te etape – kazao je Valensa.

 

Zato je na Poljake apelovao da ne vade uvek prvi sablju i ne trče pred rudu a da pitanje eventualnog naoružavanja Ukrajine poljski zvaničnici reše zajednički u dogovoru sa EU.

 

– Rusija nema šanse da pobedi u ovom sukobu. Pitanje je samo koliko dugo će trajati i koliku cenu ćemo platiti – zaključio je Leh Valensa.  (BLIC)