ULTIMATUM RADNIKA „GORENJA“ Povećanje plate od 5.000 dinara ili GENERALNI ŠTRAJK

U valjevskom „Gorenju“ trenutno se radi, pošto je štrajk radnika zamrznut sinoć i biće aktiviran u petak u podne, ukoliko zahtev zaposlenih za povećanje plate ne bude ispunjen.

Radnici su obustavili rad u fabrici "Gorenje"

Foto: Predrag Vujanac / RAS SrbijaRadnici su obustavili rad u fabrici „Gorenje“

Mašine u obe hale fabrike rashladnih uređaja stale su u sredu u 19 sati, kada je oko 600 radnika druge smene slovenačke kompanije obustavilo proizvodnju nezadovoljni sporazumom koji su potpisali poslodavac i sindikat, a kojim je dogovoreno povećanje naknade za topli obrok, ali ne i povećanje zarade što traže radnici.

Tim sporazumom, u koji je „Blic“ imao uvid, dogovoreno je da će „zbog otežanih uslova rada u julu jednokratnu naknadu od 1.000 dinara primiti uz julsku platu svi zaposleni u proizvodnji i skladištu, održavanju i kontroli kvaliteta, a koje nemaju klima uređaje“.

– To je bila ponižavajuća ponuda, nakon čega smo počeli protest. Kada smo izašli iz hale, a pošto su u međuvremenu došli i predstavnici menadžmenta, ponuđeno nam je da za jul dobijemo naknadu od po 3.000 dinara i to oni radnici koji nisu bili na bolovanju ili koristili slobodan dan. Odbili smo i to i ostali jedinstveni u stavu da tražimo povećanje plate od 5.000 dinara za sve proizvodne radnike – pričaju radnici „Gorenja“ dodajući da su predstavnici menadžmenta na taj zahtev konstatovali da „nisu Švajcarska banka“, ali su radnici odgovorili da ni oni „nisu robovi i da im zarada nije poslednjih pet godina povećana ni za dinar“. (Blic)