U planu raspoređivanje američke teške opreme u Evropi

SAD planiraju da tešku vojnu opremu rasporede u baltičkim i istočnoevropskim državama da bi umirili saveznike koji su zabrinuti intervencijom Rusije u Ukrajini i da spriječe dalju agresiju, rekao je neimenovani višerangirani zvaničnik Pentagona.


„Rasporedićemo značajnu količinu opreme“, rekao je zvaničnik, komentarišući izveštaj američkog dnevnika „Njujork tajms“ da se Pentagon priprema da rasporedi borbene tenkove, borbena vozila pešadije i drugo teško naoružanje, ali i 5.000 vojnika.

 

On nije želio da komentariše detalje izveštaja u kojem su citirani američki i zvaničnici NATO-a.

 

U izveštaju se ističe da će raspodela opreme, ukoliko bude odobrena, biti prva od okončanja hladnog rata u okviru koje Vašington raspoređuje tešku vojnu opremu u novijim članicama NATO-a u istočnoj Evropi, a koje su nekad bile deo sovjetske sfere uticaja.

 

List piše, pozivajući se na višerangirane zvaničnike, da se očekuje da će predlog odobriti američki ministar odbrane Eš Karter i Bela kuća pre sasatanka ministara odbrane NATO-a u Briselu tokom ovog meseca.

 

Na pitanje o tekstu u „Njujork tajmsu“, portparol Pentagona pukovnik Stiv Voren istakao je da nikakva odluka o opremi nije doneta.

 

Predlogom se predviđa da će oprema, koliko je potrebno četi, što je dovoljno za oko 150 vojnika, biti postavljena u svakoj od tri baltičke države – Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Isto tako, koliko je potrebno za bataljon ili oko 750 vojnika, biće stacionirani u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i, moguće, u Mađarskoj. (BLIC)