U Brazilu više pasa nego dece

Prvi popis kućnih ljubimaca koji je nedavno sproveden u Brazilu otkrio je na zaprepašćenje mnogih da u ovoj ogromnoj zemlji ima oko 52 miliona pasa, tj. više nego dece mlađe od 14 godina

RIO DE ŽANEIRO – Prvi popis kućnih ljubimaca koji je nedavno sproveden u Brazilu otkrio je na zaprepašćenje mnogih da u ovoj ogromnoj zemlji ima oko 52 miliona pasa, tj. više nego dece mlađe od 14 godina (44,9 miliona).

Brazilski institut za geografiju i statistiku (Ibge) saopštio je u utorak da 44,3 odsto domaćinstava imaju psa, što u proseku iznosi 1,8 pasa po domaćinstvu.

„To ne znači da Brazilci više vole pse od dece, reč je samo o poređenju“, izjavio je za AFP predstavnik Ibge-a.

Što se, pak, mačaka tiče, njih na 202 miliona stanovnika ima 22,1 milion. Prisutne su u 17,7 odsto domaćinstava, što u proseku iznosi 1,9 mačaka po domaćinstvu.

Najviše pasa (58,6 odsto) ima na razvijenijem jugu Brazila, dok ih je najmanje (36,4 odsto) u siromašnijim, severoistočnim delovima zemlje. Za mačke važi obrnuto: na severu i severoistoku ih ima najviše (22,7, odnosno 23,6 odsto), dok ih je na jugoistoku i zapadu manje (13,5 odnosno 14,3 odsto).  (Novosti)