Turska zatražila sastanak NATO zbog Kurda

Ambasadori NATO održaće u utorak sastanak na zahtev Turske nakon samoubilačkih bombaških napada i operacija turskih bezbednosnih snaga na pripadnike Islamske države i kurdskih ekstremista iz PKK

Ambasadori NATO održaće u utorak sastanak na zahtev Turske nakon samoubilačkih bombaških napada protekle sedmice i operacija turskih bezbednosnih snaga na pripadnike Islamske države i kurdskih ekstremista iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

NATO je danas saopštio da će se na zahtev Turske, ambasadori svih 28 NATO saveznika sastati 28. jula da bi održali konsultacije, javio je Rojters.

PKK je u subotu saopštio da više nema uslova za poštovanje krhkog prekida vatre, koji se održava od 2013. godine, s obzirom da je Turska izvršila najteže bombardovanje na njihove položaje u severnom Iraku, od 2011. godine.

PKK decenijama vodi oružanu borbu za samoupravu na jugoistoku Turske, tokom koje je život izgubilo na desetine hiljada ljudi. Mirovni proces koji je započeo 2013. godine, nije do sada doneo konačni sporazum.

Turska je pokrenula dvostruku antiterorističku prekograničnu ofanzivu protiv džihadista Islamske države i militanata PKK, posle talasa nasilja u zemlji, tako što je bombardovala njihove položaje i gađala ih artiljerijom.

Ofanziva ne uključuje samo ciljeve IS u Siriji, već i pobunjenike PKK u susednom severnom Iraku, koji se ogorčeno protive džihadistima, što je dovelo u opasnost primirje, koje se sa kurdskim militantima održava od 2013. godine.

(Novosti)