Tribunal naložio da se Šešelj vrati u Hag

Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom veću da momentalno opozove odluku o puštanju lidera SRS Vojislava Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Veće je tu odluku donelo usvajajući žalbu tužilaštva.

 

Žalbeno veće je raspravnom veću koje je sudilo Šešelju, naložilo da „odmah opozove odluku o Šešeljevom privremenom oslobađanju i naredi mu da se vrati u pritvor“.

 

Žalbeno veće, takođe, poziva Pretresno veće da što je pre moguće, nakon što se
Od Pretresnog veća se traži i da nakon toga sprovede novu procenu uslova za Šešeljevo moguće ponovno privremeno oslobađanje, zaključuje se u saopštenju.Šeselj vrati u pritvorsku jedinicu, pruži stranama, Srbiji i Holandiji, mogućnost da budu saslušane u skladu sa Pravilom 65 B.
 

Šešelju je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo u novembru prošle godine.

 

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno veće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog veća o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

 

„Šešelj nije potkrepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima“, navodi se u podnesku koji je Bramerc danas uputio Žalbenom veću, a koji je objavio Haški tribunal.
Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.
Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, pretnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje. (Blic)