SUKOB U VOJNOM VRHU Ratuju Diković i Bandić, vojni avioni ne lete

Sukob koji od pada helikoptera traje između načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića i vrha RV i PVO prizemljio je sve letelice na Batajnici.

Sukob: General Ljubiša Diković i brigadni general Predrag Bandić

U ponedeljak, 6. aprila, general Diković je na sastanku pred najvišim oficirima Vojske RS otvoreno optužio komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka i komandanta 204. vazduhoplovne brigade brigadnog generala Predraga Bandića da su nesposobni i odgovorni za pad Mi-17 i pogibiju sedam osoba.
Izvor „Blica“ iz VS navodi da Diković nije štedeo reči na račun Živaka i Bandića i navodi da njegovo obraćanje „kao da je bilo sračunato da ponizi generale pred vojnim vrhom“.

 

Drčni piloti
Kada je čuo za Bandićevu naredbu, Diković dolazi na Batajnicu i pred pilotima i mehaničarima ponavlja optužbe na račun Živaka i Bandića, kome ne dopušta da bude na sastanku. Živaku čak zabranjuje da dođe na aerodrom! Piloti su ga slušali, ali ne bespogovorno, pa ga je jedan kapetan pitao: „Gospodine generale, zašto ste došli?“.

Dva dana kasnije, general Bandić naredbom zabranjuje da sa Batajnice poleti ijedan vazduhoplov ukoliko nije poštovana procedura i ako nisu ispunjeni apsolutno svi uslovi za letenje propisani pravilima 204. brigade. To znači da ne može da poleti nijedan avion ili helikopter ako nije potpuno ispravan.
Krajnji rezultat je to da su, baš zbog toga što ne ispunjavaju uslove, letelice na Batajnici prizemljene.
To je u četvrtak uveče na RTS rekao i novinar Miroslav Lazanski, da bi potom Generalštab VS demantovao da „piloti VS odbijaju da lete i da nisu leteli danas i u poslednja tri dana“.
– Obaveštavamo građane Srbije da piloti VS svoje zadatke izvršavaju redovno – navodi se u saopštenju Generalštaba.
Niko, međutim, nije rekao da piloti odbijaju da lete, već da samo poštuju naredbu nadređenog generala Bandića koja je utemeljena na uputstvima i pravilima za upotrebu jedinice, a koja su, što je pokazala i istraga povodom pada helikoptera 13. marta, poslednjih godina često kršena. To je i navedeno kao jedan od uzroka pada Mi-17.  (Blic)