Subotica: Sedam penzija za seču oraha

Iboljki Virag u Subotici drakonska kazna zbog grana koje je uklonila jer su joj rušile crep. Sud presudio da komšiji nadoknadi štetu u vrednosti roda u narednih deset godina

SPOR sa komšijom zbog seče orahovih grana i drakonska kazna koju mora da plati, Subotičanku Iboljku Virag (74) doveli su na rub egzistencije.

Kako nije mogla da se dogovori sa komšijom da poseče grane oraha, koje su se nadvile nad njenu skromnu kuću, u naselju Bajnat, rušile crepove i zaklonile dimnjak, Iboljka je po savetu komunalne inspekcije, te grane sama posekla. Komšija ju je tužio za uništenje i oštećenje imovine, a posle dve godine sporenja, Osnovni sud u Subotici nedavno je doneo presudu da žena mora da plati odštetu od čak 111.500 dinara, sudske troškove od 20.000, uz uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora.

Kako starica, koja neguje sina bolesnog od šizofrenije, živi od penzije od 18.000 dinara i nema od čega da plati troškove, sud je aktivirao administrativnu zabranu na pola penzije.

– Pokušavala sam na sve načine da se dogovorim sa komšijom da te grane iseče, jer krov može svakog časa da se sruši, dva puta sam zvala komunalce i kako to nije u njihovoj nadležnosti, dobronamerno su me savetovali da to granje sama posečem – priča Iboljka. – Preko oglasa sam našla čoveka koji će to da uradi, isekli smo ih, a mesec dana kasnije, stigao je poziv iz suda.

Komšija ju je tužio, a sudski veštak procenio da je odsečeno 18 grana i da je time narušeno drvo. Kako nije imala novca, dodeljen joj je advokat po službenoj dužnosti, a sud je odlučio da mora komšiji da nadoknadi štetu u vrednosti roda u narednih deset godina, procenjenu po džaku od deset kilograma oraha u ljusci koji košta 3.000 dinara.

– Nisam ni pomislila da činim krivično delo i da će kazna za njega biti toliko velika – priča kroz plač starica, i sama teški srčani bolesnik. – Sada dobijam penziju od 9.000 dinara, a samo sinovljevi i moji lekovi koštaju 6.000. Kako ćemo preživeti, stvarno ne znam… (Novosti)