SRAMOTA: Na aukciji u Nemačkoj i eksponati iz Vinče!

VEST da će vinčanska figurina u vlasništvu nepoznatog nemačkog kolekcionara biti ponuđena na aukciji kuće „Tajmlajn okšens“ 12. februara, zajedno sa još dve hiljade predmeta, samo je jedna u nizu sličnih koje poslednju deceniju kruže internetom. Na istoj aukciji biće ponuđeno još osam predmeta koji navodno pripadaju vinčanskoj kulturi, a njihova početna cena je gotovo simbolična – od sto do 1.100 evra. Priču širi i to što ovo nije jedini internet-aukcijski katalog u kome se nude predmeti iz preistorije pronađeni negde na Balkanu. Ima ih mnogo.

SRAMOTA: Na aukciji u Nemačkoj i eksponati iz Vinče!

Enigma je gde su i kako ti predmeti pronađeni, kao i kako su dospeli u ruke stranih kolekcionara. Ilegalno iskopavanje postalo je pravo zanimanje za mnoge žitelje Srbije, Rumunije, Bugarske, Makedonije i BiH. Upravo na tom potezu tokom 5. i 4. milenijuma pre nove ere prostirala se vinčanska kultura. Zato je teško utvrditi da li ovi predmeti potiču iz naše države. U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture tvrde da vlasnik izvoznu dozvolu za te predmete nije dobio. U to veruje i arheolog dr Miomir Korać, direktor Viminacijuma, koji, za naš list, kaže:

– Prva destinacija za ilegalno iskopan arheološki materijal sa ovih prostora su Beč, London ili Minhen. Papiri se „sređuju“ u 24 agencije, koje posluju legalno u Ženevi. Kad dobije sertifikat da je te predmete nasledio, „legalni“ vlasnik stiče pravo da ih ponudi i na aukciji. (Press)