SPASAVANJE U SRBIJI I FRANCUSKOJ

SPASAVANJE U SRBIJI I FRANCUSKOJ

Teže naći olupinu u Surčinu nego u Alpima

Manje je vremena trebalo Francuzima da lociraju avion koji se srušio u bespuću Alpa nego srpskim službama da nađu helikopter koji je pao u ravnici na kilometar od aerodroma.

MI-17 Vojske
Srbije pao je u ravnici pored Beograda; Nemački „erbas“
srušio se u bespuću Alpa

Nepun sat nakon što se srušio nemački „erbas“, francuski spasioci utvrdili su tačnu lokaciju letelice u čijem je padu u utorak poginulo 150 osoba. Deset dana ranije srpskim službama to vreme nije bilo dovoljno ni da krenu u potragu za helikopterom Mi-17 Vojske Srbije, koji je pao blizu aerodroma u Surčinu, u sremskoj ravnici, kada je poginulo sedam osoba.
Francuzima je trebalo nekoliko sati da u planini, na visini od 2.000 metara, dođu do crne kutije, veličine kutije za cipele, i upute je na analizu. Otprilike isto vreme, tri i po sata, trebalo je ljudima u Beogradu da u njivi dođu do olupine helikoptera dugačkog skoro 20 metara.

 

Kako je ko tragao
U Francuskoj se znalo ko upravlja potragom. U Srbiji se preklapaju nadležnosti DCV, VS i Aerodroma.
Nemački „erbas“ imao je lokator koji je javljao koordinate olupine. Srpski Mi-17 to nije imao.
U potragu za „erbasom“ uključilo se desetak helikoptera i desetine spasilaca, a Mi-17 tražili su pešice ljudi iz uprave SMATSA, ministri, generali…

Mnogo toga ukazuje na to da je u srpskom slučaju sistem traganja i spasavanja zakazao. Kontrola leta je, kako „Blic“ saznaje, alarmirala spasilačke službe aerodroma da su izgubili radio-vezu sa helikopterom. Koordinate mesta na kojem treba da tragaju, međutim, tvrdi naš izvor, dobili su tek posle sat vremena. Šta se dešavalo u tih sat vremena nije jasno, mada ima onih koji tvrde da je to vreme protraćeno u traganju na pogrešnom mestu.
A kad su u potragu i krenuli, naleteli su na zakatančenu kapiju u ogradi oko piste, koju su vatrogasci morali da seku jer niko nije znao gde je ključ.
Slobodan Glavčić, nekadašnji komandant Helikopterske jedinice MUP, kaže da je u slučaju pada civilne letelice Direktorat civilnog vazduhoplovstva taj koji rukovodi potragom. Pri udesu vojnog vazduhoplova, kako kaže, komandu preuzima Vojska, dok su u slučaju udesa u aerodromskoj zoni službe aerodroma nadležne za koordinaciju.
– U ovom slučaju to je trebalo da bude Vojska – kaže Glavčić, ali dodaje da ne zna detalje same potrage.

Francuska: U potragu za „erbasom“ uključilo se desetak helikoptera, avioni i desetine spasilačkih vozila

I Petar Vojinović, urednik portala „Tango Six Blog“, kaže da treba razjasniti ko je bio nadležan da komanduje.
– I u prošlosti se dešavalo da su se u sličnim situacijama preklapali MUP i Vojska – kaže Vojinović za „Blic“.

Šta je ko našao
Crna kutija – snima tehničke podatke leta, razgovor u pilotskoj kabini i komunikaciju pilota sa kontrolom letenja. Njene dimenzije su oko 12x15x30 cm.

Helikopter Mi-17
Prečnik rotora 21,29 m
Dužina trupa 18,17 m
Visina 5,65 m

 

 

Majka poginulog zastavnika: Šta mi znači uzrok, mog sina to neće vratiti

 

Zastavnik Nebojša Drajić

Šta će meni značiti i kada se utvrdi uzrok pada helikoptera? Moj sin je mrtav i ništa ga ne može vratiti – kaže za „Blic“ Bora Drajić (65), majka Nebojše Drajića, stradalog zastavnika. „Čuli smo na televiziji da će sve biti poznato do 30. marta. Nebojšine kolege obećale su da će nas izvestiti čim nešto budu znali. Nama je sad najbitnije da Vojska ispuni obećanje da će Nebojšina deca primati njegovu platu do 26. godine“, priča ona. Činjenicu da je helikopter pronađen posle nekoliko sati, a da je avion koji je prekjuče pao u Alpima nađen ubrzo posle havarije, objašnjava: „Pretpostavljam da je potragu za helikopterom usporila noć, a avion je pao usred dana“.