Seljaci se bune: Podvožnjaci puni vode, ne mogu do njiva

Ratari Ćuprije, kojima su njive ostale s druge strane nove dvokolosečne pruge Gilje – Ćuprija – Paraćin, imaju velikih problema da dođu do svojih oranica

ĆUPRIJA – Ratari Ćuprije, kojima su njive ostale s druge strane nove dvokolosečne pruge Gilje – Ćuprija – Paraćin, izgrađene uz Veliku Moravu, imaju velikih problema da dođu do svojih oranica putevima ispod podvožnjaka koje su im graditelji ostavili, jer su puni vode.

Podvožnjacima teku prave reke pa je ponekad nemoguće proći i traktorom, a reč je o najplodnijoj zemlji u Pomoravlju, pričaju seljaci i ističu da je najteže stanovnicima Moravske ulice u Ćupriji.

Drugi problem, po priči meštana, je nedovoljno rešeno pitanje zemljišta uz Kafileriju, kuda prolazi pruga.

Velike količine kostiju i drugog životinjskog otpada su otkopale teške mašine i sada su sa obe strane pruge, a kiše ih sapiraju i odnose u njive.

„Problem je ozbiljan, posebno za meštane Moravske ulice, kada je reč o lokaciji podvožnjaka kojima prolaze ratari, stalno nam se žale, a vidimo i sami kako im je..“, rekao je Tanjugu odgovorni izvođač radova na pruzi Željko R. Marković, dodajući da „Kafilerija nije sagledana u potpunosti“.

„Objekte i podvožnjake projektant je locirao na najnižim tačkama terena uz Veliku Moravu i puni su vode, meštani ne mogu da prolaze do svojim imanja i to je ključ problema, ljutnje i besa ovih ljudi“, rekao je Marković.

Taj iskusni graditelju pruga i drumova u Srbiji i svetu smatra da je napravljen projekat čije se greške sada ne mogu ispraviti.

On je isrpičao da je pre neki dan jedan seljak vozio traktor po toj vodi ispod podvožnjaka i da je, kada je ugledao dvojicu radnika u fluoroscentnim prslucija, skočio ljut sa traktora, uzeo neki predmet i povikao – „gde ste stručnjaci, da vam pokažem kolika je voda ispod podvožnjaka“.

„Na sreću nije došlo do sukoba, a mi ga razumemo“, dodao je Marković i naveo da je tu deonicu pruge projektovao Institu CIP.

Meštani nemaju više mogućnosti prolaska na svoje njive, osim na mestima gde im je ostavljen prolaz, a do izgradnje pruge mogli su putevima kojima su se služli godinama, a kojih više nema, a kada je reč o delu pruge pored Kafilerije, tu su se zakopavali leševi životinja, kiše padaju nu najgoru vrstu otpada i voda otiče na zemljište na kojem rastu kulture koje neko treba da jede, dodao je Marković.

„To ljudi čija je zemlja u blizini znaju i reaguju“, objasnio je on.

Problemom Kafilerije moraju se hitno pozabaviti investitor (Železnice Srbije) i opštinske strukture Ćuprije i naći rešenje, ocenio je Marković.

Prugu gradi italijanska kompanije „IV Italiana Construzione CAF“, završeno je 90 odsto radova i trebalo bi da bude puštena u saobraćaj u avgustu. (Novosti)