SAZNAJEMO Struja skuplja 10-13 odsto, pogledajte koliki će vam biti račun

Prosečan račun za struju uskoro će biti veći za oko 400 dinara, saznaje „Blic“.

Izvesno je da će potrošači efekte odluke osetiti najranije od sredine jula

Naime, kako tvrde naši izvori iz Vlade Srbije, struja će poskupeti od 10 do 13 odsto računajući u zbiru uvećanje cene kilovata i akcize koje će biti uvedene.
Ministar finansija Dušan Vujović najavio je da će konačna odluka biti doneta danas, dok je njegov kolega Aleksandar Antić bio obazriviji i nije precizirao kada će se i za koliko uvećati računi za struju.

Izvesno je da će potrošači efekte te odluke osetiti najranije od sredine jula jer, po proceduri, nije moguće ranije realizovati poskupljenje.
Izvor „Blica“ iz Vlade tvrdi da su razgovori o procentu poskupljenja razmatrani juče do kasno po podne jer se traži način da poskupljenje bude što manje kako bi se zaštitili interesi građana.
– MMF je tražio da poskupljenje bude 15 odsto, i to još od 1. aprila. Vlada je uspela da taj rok odloži i pokušavala da u pregovorima dogovori da taj iznos bude što niži i da se odloži uvođenje akciza. Međutim, MMF do juče nije želeo da odstupi od svojih zahteva – kaže sagovornik „Blica“.
Inače, poslednji put je struja poskupela u avgustu 2013. godine, i to 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu. (BLIC)