SAD: Bliski istok zasenio pitanje Kine

  • Post category:UDARNE VESTI

Sjedinjene Države se zalažu za usvajanje takozvanog kodeksa ponašanja pri rešavanju teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru, dok rade na unapređivanju trgovinskih veza sa Kinom.  Glas Amerike pripremio je osvrt na proteklu godinu američke politike prema Kini, od demonstracija u Hong Kongu do rešavanje problema klimatskih promena.

Posle dvomesečnih prodemokratskih demonstracija u Hong Kongu, Vašington poziva na razgovore i ne prihvata mešanje sa strane u vezi sa izborima u Hong Kongu,  što administraciji predsednika Baraka Obame sužava prostor za manevrisanje, kaže Sofi Ričardson, direktorka Hjuman rajts voča.

Smatram da je Amerika nedosledna po pitanju političkih prava i demokratije u Hong Kongu i Kini, naročito u poređenju sa podrškom koju tome daje u drugim zemljama. Doslednost u pogledu Pekinga je izuzetno važna.“

Peking je jednostavno blokirao američka nastojanja za uvođenje kodeksa ponašanja u rešavanju teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru – gde prema navodima Vijetnama – Kina ometa njegove pomorske patrole, kaže Majkl Oslin, analitičar Instituta Ameriken enterprajz.(Glas Amerike)