Rusko – američki rat za nova tržišta

„Armata“, supertenk čija serijska proizvodnja počinje 2017, biće među najskupljim u svetu. Borba protiv „abramsa“, ali i „leoparda“ Sledi ogorčena bitka za kupce

RUSKI supertenk „armata“, koji je bio u centru pažnje na vojnoj paradi u Moskvi, trebalo bi da krene u serijsku proizvodnju 2017, a najkasnije 2018 godine. Zasad je napravljeno dvadesetak takvih tenkova koji su dati armiji na ispitivanje, a kad državna komisija da zeleno svetlo da on može biti primljen u naoružanje vojske Ruske Federacije „Ural vagon zavod“ će početi da ih serijski proizvodi.

Čak ako nikad ne zapucaju jedni na druge, već sada se zna da će „armata“ voditi veliki rat, ali onaj tržišni sa američkim „abramsom“, nemačkim „aeopardom“ i onim drugim koji su u „prvoj ligi“ grdosija na gusenicama.

Cena jednog tenka „armata“ je oko 400 miliona rubalja, što je 7,9 miliona dolara, pa ga već taj podatak svrstava među najskuplje tenkove na svetu.

KADA krene serijska proizvodnja „armate“, a Ministarstvo odbrane Rusije planira da kupi čak 3.200 takvih tenkova, jasno je da će cena za domaće tržište morati biti niža. To potvrđuje i Aleksej Žarič, zamenik generalnog direktora „Uralvagonzavoda“ iz Nižnjeg Tagila.

Poređenja radi američki „abrams M1A2 SEP“ koji se serijski poizvodi po poslednjoj modifikaciji od 2004, košta 8,5 miliona dolara, a proizvedeno ih je 10.136. Nemački „leopard 2A6“ koji je počeo da se proizvodi početkom sedamdesetih godina prošlog veka, košta 6,76 miliona dolara. Do sada je proizvedeno 3.480 „leparda“ raznih modela. Nemački tenk „leopard“ sada koriste i armije Austrije,Norveške, Švedske, Švajcarske, Španije, Danske, Grčke, Turske kao i još nekoliko zemalja.

Izraelski tenk „merkava mark IV“, koji se serijski proizvodi od 2001, košta šest miliona dolara, a do sada je proizvedeno 2.070 takvih tenkova. Britanski „čelendžer 2“ košta 8,6 miliona dolara, a od 1993. do sada ih je proizvedeno 440.

Najnoviji kineski tenk ZTZ-99 košta 2,6 miliona dolara, a armija ovevelike zemlje je kupila 800 takvih tenkova. (Novosti)