Rusija se saginjati neće

Déjà vu: Putinovo snoviđenje

Rusija se saginjati neće

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Zaigrala mečka u njegovom dvorištvu: Predsednik Putin i medvedica Miška

Zaigrala mečka u njegovom dvorištvu: Predsednik Putin i medvedica Miška

Photo: AP

Paralelno sa dramatičnim i nadasve srceparajućim izveštajima o tome koliko su ove godine, u ovih nekoliko meseci, desetak dana i par sati, “prsli” ruski tajkuni, oglasio se i Putin, očito u berzanskom bunilu, ponavljajući da “Za Rusiju nema krize”, što će samo dodatno uvećati paniku kako kod pomenutih poštenjačina, tako i kod ojađenog pučanstva, kada shvate koliko je “volođa” mentalno udaljen od katastrofalne realnosti

Ništa me ne boli: Putin, naturščik

Photo: Stock

Kada je pre par meseci Zapad počeo da uvodi ciljane sankcije ruskim firmama i konkretnim individuama, verovatno se ni u Evropi niko nije nadao da će ruska privreda tako brzo kolabirati, takoreći skinuti se do pola, a od pola ostati skroz gola. Tako nešto sebi nije dopustio ni Slobodan Milošević iz malene Srbije, a da ne govorimo o njegovim tajkunima koji i danas, sa nezaslužene slobode, konkurišu za imenovane državne položaje.

Za razliku od njih, ruski tajkuni, burazeri, bliski prijatelji i rođaci danas sračunavaju gubitke, za sada, izražene u desetinama milijardi evra, kažu oko šezdesetak, dok Putin neuverljivo umiruje domaću javnost tvrdeći ono u šta više niko ne veruje.

Aktuelna situacija u Rusiji će se neizbežno normalizovati, a ja je ne bih nazivao krizom”, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u godišnjem obraćanju javnosti, uveren da je dovoljno njegovo verovanje kako bi se zaustavilo haotično stanje.

Stručnjaci i javnost mogu da stvari nazivaju kako god žele, ali Rusija, uprkos padu rublje i cene nafte nije u krizi”, bio je uporan Putin, uzdajući se u moć sugestivnih reči koje ništa ne znače, osim što izazivaju suprotne efekte od željenih.

Vlada i centralna banka adekvatno reaguju na situaciju, mada su možda mogli i brže da povuku neke korake. Neizbežno je i sigurno da će situacija postati normalna. Svetske energetske potrebe će nam povratiti rast, ali u međuvremenu moramo diversifikovati svoju ekonomiju”, kasno je Putin na tržište stigao.

Još jedan medved, ali ne ruski: Gubitak na berzi, lapo-lapo

Photo: EPA/Frank Rumpenhorst

Videvši da mu ni prisutni novinari ne veruju, Putin je shvatio da strategija “Nije mi ništa” nije dovoljno uverljiva, pa je procedio:

U najgorem mogućem scenariju oporavak bi mogao da traje dve godine, ali nema razloga da mislimo da će scenario biti najgori. Verujem da će rublja nastaviti oporavak iz proteklih dana i da će već polovinom sledeće godine sve biti stabilizovano”, rekao je verujući Putin.

Ruski predsednik je rekao da će sve socijalne obaveze biti ispunjene, da su državne rezerve ove godine zabeležile rast, a da ih ne treba “bacati” na odbranu rublje. On je naveo i da će se ruska ekonomija “prilagoditi životu, odnosno niskim cenama nafte”.

Cene nafte će pasti možda i na 40 dolara za barel, ali to nije važno. Ekonomija će se prilagoditi realnosti, ruska ekonomija će se prilagoditi ceni nafte i to je ono što želim da istaknem. Pitanje je samo koliko će vremena biti potrebno za tako nešto”, rekao je Putin i ostao živ. Za sada.

U živinarstvu je budućnost: Putinova diversifikacija ekonomije

Photo: www.barnorama.com
star