Rusa sve manje u Crnoj Gori

Ovogodišnja turistička sezona DUŽ BUDVANSKE RIVIJERE I na CELOM južnom Jadranu preti da bude neizvesna. Neće po svojoj prilici, biti prvi na top-listi posetilaca

OVOGODIŠNjA turistička sezona u Crnoj Gori, zbog oseke ruskih gostiju, pod velikim je znakom pitanja pa pripreme za nju, duž Budvanske rivijere, ali i celog južnog primorja, prate strah i neizvesnost. Naročito strahuju vlasnici privatnih kuća i apartmana, čija se ponuda meri desetinama hiljada kreveta u lepim objektima od Igala do reke Bojane.

Glavobolju donosi rusko tržište koje je poslednjih godina bilo najveće i najvažnije. Ruski turoperatori još nisu potpisali nijedan ugovor o fiksnom zakupu privatnog smeštaja. Poređenja radi, proteklih godina su u ovo vreme kaparisali većinu privatnih objekata i to na duži rok, od čak 120 dana. Ako je dosad sa privatnicima i bilo nekih ugovora, oni se svode na jedva 60 dana fiksnog zakupa za leto 2015. Gotovo je izvesno da Rusi ovog leta neće biti prvi na „top-listi“ posetilaca u Crnoj Gori, već će mahom dolaziti individualno, malo i povremeno.

Razloga za nezainteresovanost ruskih agencija, koje su do sada uveliko „prodavale“ južni Jadran, a naročito Budvu, tokom zimskih meseci je više. Kriza u Ukrajini ne jenjava, već dobija nove obrise. Ruska rublja je toliko pala da im je letovanje u Crnoj Gori daleko skuplje nego prošle godine, a u Rusiji se uveliko vodi kampanja da turisti iz ove zemlje odmor provode u svojoj državi.

Ono što se u Crnoj Gori malo pominje, a što takođe čini da se Rusi sve više hlade kada je u pitanju južna obala, jeste (ne)očekivano uvođenje sankcija Rusiji od strane crnogorskih vlasti. Turizam je – toga su svesni oni koji se dugo bave ovim poslom – labilna privredna grana. Zbir sitnica i utisaka čini svoje a političke krize znaju da drastično poremete odnose na tržištu. U crnogorskom turističkom udruženju kažu:

– Situacija je teška, prognoze su nezahvalne, ali je izvesno da crnogorski turizam može lako da sklizne u minus, ali je moguć i pozitivan rezultat. Sve zavisi od nas samih.

A šta je to što zavisi od samih turističkih poslenika južne obale? Po mišljenju stručnih ljudi, to su neprestane kampanje crnogorske turističke ponude na svim evropskim tržištima, i šire. Treba, naime, tražiti „rezervne zone“, ali nikako ne zanemarivati rusko tržište.

– Cene su najvažniji faktor – ističu u CTU. – Skupo je i Rusima i gostima iz zapadne Evrope, koji uzgred traže i dobre hotele kojih još nemamo u dovoljnoj meri. Uz manje cene treba i podići kvalitet. (Novosti)