RODITELJI BESNI I OGORČENI Zakon o nestalim bebama je sramotan!

Srbija je na korak od donošenja posebnog Zakona o nestalim bebama, ali deo roditelja koji veruju da su im deca ukradena po rođenju oštro se protivi njegovom usvajanju.

Beba

Ilustracija | Foto: Profimedia

U udruženju Roditelja nestalih beba Srbije (RNBS) kažu da nisu za predloženi zakon jer u njemu nema pitanja krivične odgovornosti. Predsednik Udruženja Vladimir Čičarević kaže da nisu prihvatili da učestvuju u izradi zakona jer on predviđa samo istragu, bez krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja.
To je u potpunosti apsurdno i neprihvatljivo zbog toga što više hiljada oštećenih porodica, pored svoje ukradene dece, traži i počinioce tog zločina – rekao je Čičarević.

On za „Kurir“ navodi da je predlog zakona dala Beogradska grupa roditelja u saradnji sa državom i da takav zakon neče doprineti tome da se krađa spreči.

Međutim, u Beogradskojgrupi roditelja kažu da njihov nacrt, koji predviđa formiranje nezavisne i nepristrasne komisije, kao i posebne policijske jedinice za istraživanje nije konačne verzija zakona.

Oni kažu da nacrt treba da posluži kao polazna tačka radnoj grupi koja će raditi na oblikovanju zakona.

– Radna grupa tek treba da bude formirana, rekla je Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja.

Ona napominje da u nacrtu nema pitanja krivične odgovornosti jer je nastupila zastarelost, budući da će se zakon baviti svim slučajevima od 1970. godine, te onda nema zakonske mogućnosti za gonjenje.

Novokmetova kaže da Beogradska grupa roditelja jeste za krivičnu odgovornost ukoliko postoji zakonska mogućnost.

Ipak, naše pravo i Ustav kažu da se u zastarelim slučajevima ne mogu krivično goniti lekari, babice, socijalni radnici. Meni je vrednije da saznam istinu i sudbinu svog deteta nego da neki lekar odleži kaznu. Naše kazne su ionako blage, hoćemo da saznamo gde su naša deca, tražimo ili leš ili živo dete, nema trećeg, rekla je Novokmet.  (ALO)