Putin u četvrtak otplaćuje deo grčkog duga?

Grčki ministar finansija Janis Varufakis saopštio je da će njegova zemlja 9. aprila isplatiti 460 miliona evra duga Međunarodnom monetarnom fondu

ATINA – Grčki ministar finansija Janis Varufakis saopštio je da će njegova zemlja 9. aprila isplatiti 460 miliona evra duga Međunarodnom monetarnom fondu.

Pošto je to obećao samo dva dana pred posetu premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, mnogi stručnjaci veruju da će upravo ruski predsednik Vladimir Putin dati potreban novac zvaničnoj Atini.

Ovo je izazvalo pravu paniku u Briselu i Berlinu. Jedan evropski zvaničnik posetu je nazvao ruskim stvaranjem trojanskog konja jer bi Rusija mogla da da milijarde evra Grčkoj, a zauzvrat bi oni stavili veto na sankcije Moskvi, što je potez koji bi ubio jedinstvo EU u ukrajinskoj krizi, piše Fajnenšel tajms.

RANIJE U POSETU
“Poseta Rusiji je prvobitno najavljena za maj, ali je Cipras pomerio putovanje do Kremlja ranije, dan pre nego što Grčka mora da isplati 450 miliona MMF, a dok se dve pravoslavne zemlje pripremaju za proslavu Uskrsa. Zbog odbijanja Evrope da pomogne Grčkoj, levičarska vlada je pojačala flertovanje s „trijumviratom izgnanika“ – Rusijom, Kinom i Iranom“, piše britanski Telegraf, a prenosi “Kurir“.

Ipak, zapadni stručnjaci su odmah upozorili zvaničnu Atinu da u Moskvi neće naći spas.

“Nema sumnje da Rusi mogu da daju deo novca Grčkoj kao neku finansijsku podršku, ali nisu u poziciji da joj daju dovoljno da ona ostane u evrozoni. Količine novca koje su potrebne za to van su dohvata Moskve, čija ekonomija nije mnogo jača od holandske, na primer“, kaže za britanski “Telegraf“ Simon Tilford, zamenik direktora Centra za evropske reforme.Pojedini analitičari ne veruju da je moguće da Grčka, ako i dobije novac od Moskve, nema stvarni plan okretanja Rusiji.

ZASTRAŠIVANjE
“Grci koriste Rusiju kao način nerviranja Berlina, zastrašivanja Nemačke, ali Cipras nema nameru da Grčka postane ruski satelit. I Rusi to dobro znaju. Nemci to znaju. To je samo pozorište, grčka igra u kojoj pudlica pokušava da uplaši lava“, rekao je Teoharis Grigorijadis, ekspert za grčko-nemačke odnose Slobodnog univerziteta u Berlinu.

Neki političari poput Herberta Rojla, šefa nemačkih konzervativaca u Parlamentu EU, poslali su i pretnje Grčkoj.
– Članstvo u EU znači pouzdanost i poverenje, a ne trikove. Ko se igra vatrom i sad traži pomoć u Rusiji, taj može opeći prste – rekao je on.
(Telegraf, Kurir)

MOGUĆ SAVEZ RUSIJA I GRČKE?

Poseta Ciprasa Moskvi u sredu i četvrtak, u jeku pregovora koje Grčka vodi sa svojim kreditorima EU i MMF-om, otvara vrata mnogobrojnim spekulacijama o mogućem grčko-ruskom savezu i njegovim realnim perspektivama.

Kako je najavio Ciprasov kabinet, on će se u Moskvi sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevim kako bi razgovarali o „ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, kao i saradnji na polju investicija, energetike, turizma i kulture“.

Da će jedna od glavnih tema biti energetika nagovestio je i atinski dnevnik „Katimerini“, koji je preneo da će Grčka i Rusija najverovatnije tokom Ciprasove posete potpisati energetski sporazum kojim se, između ostalog, predviđa i učešće ruskih kompanija na tenderu za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u Jonskom moru.

Uoči Ciprasove posete, Moskvu je prošle nedelje posetio i grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis, koji je tom prilikom razgovarao sa ruskim liderima o saradnji dve zemlje u energetskom sektoru.

„Dojče vele“ primećuje da za ruskog predsednika Putina gost iz Grčke u Moskvu stiže u pravo vreme te da se on, po svemu sudeći, nada da će Cipras sledeći put biti protiv produženja sankcija Rusiji.  (Novosti)