Putin: Gas „Turskim tokom“ preko Srbije i Mađarske do EU

  • Post category:UDARNE VESTI

Povratka na realizaciju projekta „Južni tok“ u njegovom ranijem vidu ne može biti, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin, pozivajući evropske partnere na ozbiljnu i dugoročnu saradnju, kakva je postojala ranijih godina.

– Povratka na „Južni tok“ u vidu u kojem je ranije najavljen, naravno, ne može biti – rekao je Putin posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, sa kojim je u Budimpešti postigao politički dogovor o isporukama gasa nakon što ove godine istekne postojeći ugovor.
Ističući da je Rusija pouzdan partner Evrope i Mađarske kada je reč o gasnim i naftnim isporukama, Putin je dodao da Rusija nikada nije odustajala od realizacije „Južnog toka“.

– Nama prosto nisu dali da ga realizujemo – rekao je sa žaljenjem predsednik Rusije, podsećajući da je aprila 2014. godine Evropski parlament nazvao „Južni tok“ ne samo besperspektivnim, nego i „štetnim za EU“.
Posle toga, Bugarskoj je bilo upućeno pismo sa zahtevom da se prekinu pripremni radovi.
Putin je rekao da je Rusija spremna sa evropskim partnerima da razmotri alternative projektu „Južni tok“, ali da ne namerava da odustaje od saradnje sa Turskom, s kojom je postigla dogovor o izgradnji novog gasovoda.

 

– Spremni smo da ga izgradimo u tom obimu da kroz Tursku taj gas može da ide i u EU. Pritom, ne nameravamo nikoga da kažnjavamo, ni na koga da se ljutimo. Međutim, mislim da ono što smo već dostigli sa mađarskim partnerima, zajedničko preduzeće, može biti iskorišćeno i pri širenju radova sa našim turskim prijateljima u delu koji se odnosi na takozvani Turski tok – rekao je Putin.    (Blic)