PUMPAO CENE IZBORNIH LISTIĆA Ljušić hteo da oljušti državu

Službeni glasnik“ je štampanje izbornog materijala za 2014. hteo da naplati 79 miliona dinara, što je skoro duplo od cene za izbore 2012. godine.

Zabrojao se: Radoš Ljušić

Po računici tadašnjeg direktora „Službenog glasnika“ Radoša Ljušića, prošlogodišnji parlamentarni izbori bili bi neuporedivo skuplji nego pre dve godine, kada su pored izbora za parlament održavani i lokalni i predsednički izbori.
Srećom, Nadzorni odbor (NO) ovog preduzeća sa Dejanom Đurđevićem na čelu, predsednikom Republičke izborne komisije (RIK), izdejstvovao je da na kraju cena bude skoro upola manja.

Prva ponuda koja je stigla u RIK 5. februara 2014. godine iznosila je 78,9 miliona dinara, ali je posle burnih reakcija NO „Službeni glasnik“ samo nedelju dana kasnije poslao novu ponudu sa novom cenom – 44,3 miliona dinara.

 

Nek me prijavi Jelena Trivan

 

Radoš Ljušić juče nije želeo da za „Blic“ komentariše naša saznanja.
– Ako Jelena Trivan (aktuelna direktorka „Službenog glasnika“, prim. aut.) ima nešto protiv mene, neka me prijavi policiji. Tamo ću reći sve što imam – kratko je kazao Ljušić.

Do druge cene došlo se uz pritiske i svađe, koje su bile naročito zanimljive na jednoj od sednica NO na kojoj je Đurđević tražio da se objasni tolika razlika u ceni. Na tapetu je, pored direktora Ljušića, bio i komercijalni direktor „Službenog glasnika“ Miro Folić.
– Prekjuče ste nam poslali ponudu na 78 miliona dinara, a juče ujutru ste znali i da bi mogla da se isplati i ako bi bila 51 milion dinara – pričao je Đurđević na sednici.
On je, između ostalog, tražio da se objasni kako je moguće da je jedan glasački listić 2012. koštao 5,4 dinara, a 2014. 8,3 dinara. Takođe, nejasno je bilo i kako je 2012. u cenu listića bila uračunata usluga prevođenja i prevoza, a u 2014. nije i zašto se sada te stavke posebno naplaćuju. Svađe je bilo i oko toga zašto jedan papir A4 formata u „Službenom glasniku“ košta 6,5 dinara, a u fotokopirnici jedan dinar. Traženo je i da se objasni zašto su isti obrasci 2012. plaćeni 9,9 dinara, a 2014. koštaju 16,3 dinara.
Dok je Đurđević insistirao na tome da se sve u ponudi „Službenog glasnika“ objasni „u tanka crevca“, Ljušić je uglavnom ćutao.
– Da li smo ovakvo preduzeće napravili da na nama zarađujete? Da li je to smisao postojanja javnog preduzeća? – pitao je jedan od prisutnih članova NO.
Na ovom sastanku komercijalni direktor Folić pokušavao je da objasni zašto su toliko visoke cene, ali je potom Ljušić želeo da opravda i njega i sebe i objasnio da je posredi greška. Ljušić je kazao da će on snositi posledice, da će dati ostavku, da je on lično komercijalnom direktoru Foliću dao da napravi ponudu…
– Ja sam mu rekao da zbog različitih troškova treba malo da poveća cenu. On je, nažalost, preterao. Ja to priznajem – rekao je tada Ljušić, složivši se da Folić, kojeg je on doveo u „Službeni glasnik“, treba da dobije otkaz.  (Blic)