PREVARA

PREVARA DECENIJE

Bili smo kod zlatara: Za Karićev „dukat“ sedam vekni hleba! (FOTO)

Autor: Radojka Ćoralić | 24.03.2015 – 07:51:00h | Komentara: 10

– Ovaj zlatnik je lažan, falš – konstatovao je juče jedan beogradski zlatar pošto je proverio zlatnik koji je Veroljub Tomić iz Blaca, kako tvrdi, 2005. godine dobio kao nagradu za najbolju prepečenicu od porodice Karić.

Na kovanici  stoji žig 900,  koji svedoči o  zlatu od 22 karata,  što predstavlja  falsifikovanje

Na kovanici stoji žig 900, koji svedoči o zlatu od 22 karata, što predstavlja falsifikovanje | Foto: Milan Ilić

– Reč je o pozlaćenom srebru, ali je i pozlata veoma loše odrađena, isto kao što se radi i sa bižuterijom. Ovde nipošto ne bi smeo da stoji žig, a ovde je proizvođač lupio 900, što znači da je ovaj zlatnik urađen od zlata od 22 karata. Proizvođač to nipošto ne sme da uradi, jer je to prevara i falsifikovanje – govori naš sagovornik, koji je insistirao na anonimnosti, dok pokazuje zelene mehuriće, koji se pojavljuju pošto je stavio kiselinu za zlato na deo koji je zasekao.
– Čim počne da penuša, to ne valja – konstatuje zlatar i dodaje da je i obrada veoma loše urađena.

Kad penuša, to ne valja...

Kad penuša, to ne valja… | Foto: Milan Ilić

Da bi nas uverio u svoje tvrdnje, Veroljubovu „vrednu nagradu“ protrljao je po zlatarskom kamenu i opet posuo kiselinom za zlato, ali je trag odmah nestao.

Da je zlatan, koštao bi 90.000 dinara

Da je zlatan, koštao bi 90.000 dinara | Foto: Milan Ilić

– To je dokaz da nije reč o zlatu, ali zato, kad pospemo kiselinom za srebro, trag ostaje, znači da je srebro, obična kovanica. Vaš „zlatnik“ je težak 14,98 grama i za njega biste, pošto je reč o srebru, mogli da dobijete 375 dinara. Da je zaista od zlata, kao što na njemu piše, zlatnik bi vredeo 90.000 dinara, pošto oni imaju posebnu vrednost – kaže zlatar, i dodaje da bi inspekcija imala pravo da trajno zatvori radnju u slučaju da se neko pojavi sa lažnim nakitom koji je proizveden u njihovoj radinosti.

Vaš ‘zlatnik‘ je težak 14,98 grama i za njega  biste, pošto je reč o srebru, mogli da dobijete  375 dinara“, tvrdi jedan beograd

Vaš ‘zlatnik‘ je težak 14,98 grama i za njega biste, pošto je reč o srebru, mogli da dobijete 375 dinara“, tvrdi zlatar | Foto: Milan Ilić

Na pitanje kako bi neko ko nije zlatar mogao da proveri da li je nakit zlatan ili ne, naš sagovornik ističe da na svakom komadu mora da stoji žig koji to dokazuje. Na pitanje šta ako je žig lažan, zlatar odgovara da predmet može da se proveri i u Zavodu za dragocene metale, te da prevarena mušterija može da tuži proizvođača.

Podsetimo, Veroljub Tomić (51) iz Čungule kod Blaca, nedavno je zbog krize koja ga je zadesila teška srca odlučio da unovči „zlatnik“ koji je pre deceniju osvojio kao najbolji proizvođač prepečenice na manifestaciji „Dani šljive“ u Blacu. „Rekli su da je zlatnik unikat i da vredi 1.000 evra, a ispostavilo se da je lažan i da ne vredi ništa“, rekao je za „Alo!“ Veroljub.
Ukoliko ste i vi među „srećnicima“ koji su na poklon dobili Karićev „zlatnik“, proverite da li se zaista radi o zlatu ili još jednoj prevari i javite nam!

Kod mene je  sve od zlata, a  najviše zelena  salata!

Kod mene je sve od zlata, a najviše zelena salata! | Foto: Ognjen Radošević

Neka dođe u „Karić Fondaciju“

– Gospodin Veroljub Tomić priča o događaju koji je bio pre deceniju i nije tačno da je dolazio u Karić fondaciju da se raspituje da li hoćemo da otkupimo zlatnik. U „Karić fondaciji“ postoji arhiva i sve je sačuvano. Gospodin Tomić mora da se obrati nama sa svim primedbama koje ima, a ne da se žali medijima. Pozivam ga da dođe i da ljudski rešimo nesuglasice, ako one uopšte postoje – kaže Jadranka Tasić, portparol porodice Karić.