POD BUDNIM OKOM MEĐUNARODNE ZAJEDNICE Skupština Kosova danas ponovo o Specijalnom sudu

Kosovska skupština trebalo bi danas, pod pritiskom međunarodne zajednice, ponovo da glasa o ustavnim amandmanima koji su neophodni za formiranje Specijalnog suda za zločine bivše OVK, mada su već svi rokovi istekli.

Skupština Kosova

Sednica zakazana za 10 sati, Foto: Profimedia

Predsedništvo Skupštine Kosova je na vanrednoj sednici u petak donelo odluku da se u ponedeljak održi plenarno zasedanje na kojem će se glasati o ustavnim amandmanima neophodnim za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK, preneo je portal Kosovapress.
Kako se navodi, sednica je zakazana za 10 časova.
Uprkos velikom protivljenju opozicije, Predsedništvo je donelo odluku da na dnevni red stavi glasanje o ustavnim amandmanima kojima se otvara put za formiranje Specijalnog suda.
Opozicija smatra da amandmani vezani za osnivanje Specijalnog suda ni u kom slučaju ne treba da budu ponovo u skupštinskoj proceduri i najavljuje da će glasati protiv.
Međutim, očekuje se da će pojedini poslanici Demokratske partije Kosova, koji su tokom prošlog glasanja 29. juna bili protiv formiranja ovog suda, sada glasati za usvajanje amandmana.
Na sednici Predsedništva Skupštine Kosova šef parlamentarne grupe Pokreta „Samoopredeljenje“ Glauk Konjufca je rekao da je „ponovno stavljanje na glasanje tih amandmana antidemokratski potez bez presedana“.
„I prvi put kada su amandmani došli u Skupštinu bili su skandalozni i umesto da vlada to prihvati, ona sada ide korak dalje i pravi još antidemokratskiji potez i bez promenjenog zareza ponovo ih vraća u skupštinsku proceduru, što je bez presedana. Ukoliko to uradimo, legitimisaćemo anarhiju na Kosovu“, smatra Konjufca.
Sličan stav imaju i predsednici ostalih parlamentarnih opozicionih grupa.
Prethodno je u petak kosovska vlada usvojila izmene ustavnih amandmana za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK i specijalnog tužilaštva i dostavila ih parlamentu na razmatranje.
Vlada je usvojila i Nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženima u sudskim procesima pred tim sudom.
Vraćanje u skupštinsku proceduru, kao i usvajanje ustavnih amandmana predstavlja izuzetno značajan korak za Kosovo u ispunjavanju obaveza koje je preuzelo od međunarodne zajednice, saopšteno je ranije iz kabineta premijera Kosova Ise Mustafe.
Ta obaveza preuzeta je prošle godine kada je Skupština Kosova sa dve trećine glasova usvojila Zakon o međunarodnom sporazumu Kosova i EU o produžetku manadata misiji Euleks, kao i o potrebi za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine.
Istaknuto je da će ispunjenje ove obaveze doprineti rasvetljavanju optužbi i biće od izuzetne važnosti za evroatlantske integracije Kosova, kao i za dalje jačanje strateškog partnerstva sa SAD i Evropskom unijom. (ALO)