Održan protest „Stop anarhiji” ispred zgrade RTV

Održan protest „Stop anarhiji” ispred zgrade RTV

petak, 17.06.2016. u 20:03

(Фото Твитер / @Ugljesa_d)

NOVI SAD – Protest „Stop anarhiji”, povodom dešavanja na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), održan je danas ispred zgrade tog javnog medijskog servisa.

Građansko okupljanje organizovala je grupa profesora novosadskog univerziteta, a podršku skupu dao je veliki broj nevladinih organizacija, narodnih pokreta i udruženja građana.

Sa improvizovane bine okupljenima je poručeno da se sa tog mesta pruža podrška novinarima RTV-a na koje se, kako je rečeno, ovih dana vrši veliki pritisak.

Student novinarstva Marija Anđić je rekla da se niko nije bunio kada su na RTV-u ljudi masovno smenjivani 2008. godine, a da se od 2004. godine na RTV nije mogla čuti nijedna vest koja nije odgovarala pokrajinskoj vlasti.

Jedan od organizatora skupa, redovni profesor na Filozofskom fakultetu i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Nenad Krstić, rekao je da bi najradije na bini sa koje govori vodio dijalog sa onima koji različito misle, ali je istakao da oni koji drugačije misle neće da razgovaraju.

Krstić je u svom obraćanju citirao Voltera, Dostojevskog i Artistotela apelujući da se dijalog vrati u institucije sistema jer, kako je rekao, „svaki vladar koga dovede ulica lošiji je od onog prethodnog, a i njega će jednom svrgnuti neki drugi revolucionar”.

Novinar i publicista Milorad Vukašinović, koji je i nezvanični portparol inicijatora protesta, rekao je da je slogan tog građanskog skupa „Stop anarhiji, da institucijama”.

On je rekao da je u poslednjih 16 godine u RTV-u uz podršku odlazeće vladajuće garniture u pokrajini formiran sistem po kome pet odsto privilegovanih urednika zaradi više od 95 odsto zaposlenih u RTV-u.

„Pozivamo upravni odbor RTV-a, kome dajemo bezrezervnu podršku, da ispita sve finansijske malverzacije u toj kući, a pozivamo i pobednike aprilskih izbora da što pre formiraju sve institucije sistema i spreče institucionalni vakum”, rekao je Vukašinović.

Student novosadskog univerziteta Ivan Đorđević rekao je da zaposleni u RTV svakodnevno trpe teror od manjine koja, kako je kazao, „ne razume da je vlast smenjiva kategorija”.

Poznati novosadski novinar Đorđe Vukmirović, koji je u jednom periodu bio član upravnog odbora RTV, rekao je da je ta medijska kuća od 2006. do 2008. godine imala najveću gledanost u svojoj istoriji i pravila najbolji program, a da je 2008. godine vladajuća struktura u pokrajini, predvođena Bojanom Pajtićem i Demokratskom strankom, smenila sve rukovodeće ljude u RTV i otpočela praksu dovođenja političkih poslušnika.

„Kada su došli 2008. godine, zatekli su potpuno obnovljen vozni park, uređen i kvalitetan program, dva miliona evra na izdvojenom računu za izgradnju nove zgrade RTV-a i pripremljenu sistematizaciju, koja je predvidela optimalan broj zaposlenih od 960, a u tom trenutku je na spisku bilo 1.140 zaposlenih”, rekao je Vukmirović.

On je dodao da je od svega toga novo rukovodstvo RTV uz podršku pokrajinske vlasti na čelu sa Bojanom Pajtićem potrošilo pomenuta dva miliona evra, a od sistematizacije je urađeno to da je umesto smanjenja na optimalan broj od 960 zaposlenih dovedeno do toga da je u RTV zaposleno više o 1.500 ljudi.

Vukmirović je na kraju svog obraćanja rekao da svi zaposleni u RTV imaju veliku podršku građana i da RTV nije vlasništvo nijedne političke stranke niti zaposlenih u toj medijskoj kući, već da je vlasništvo svih građana Vojvodine i da mora da vodi računa o interesima svih građana Vojvodine.

Po završetku skupa, okupljeni su spontano krenuli ispred zgrade pokrajinske vlade, gde su zadržali nekih dvadesetak minuta, a nakon toga su se razišli, prenosi Tanjug. (Politika)