Netanijahu pozvao francuske Jevreje u Izrael

Specijalni ministarski panel sastaće se sledeće nedelje da diskutuje o ohrabrivanju useljenja iz Francuske i drugih delova Evrope, rekao je Benjamin Netanijahu, prenosi Tanjug.

“Želim da kažem francuskim i evropskim Jevrejima: Izrael je vaš dom. Ako se svet ne probudi, teorizam će pogoditi druga mesta”, rekao je Netanijahu, najavivši da će pokušati da poveća imigraciju Jevreja koji pate od “rastućeg talasa antisemitizma.”

To je rekao dan nakon što je četvoro francuskih Jevreja ubijeno u košer supermarketu u Parizu. Najavio je da će svaki Jevrej koji želi da se preseli u Izrael biti dočekan “toplog srca i otvorenih ruku”, javio je AP.

Čak i pre smrtonosnog napada povećana je imigracija francuskih Jevreja u Izrael zbog antisemitizma. Prošle godine prvi put se iz Francuske uselilo najviše Jevreja u Izrael, pokazuju podaci Jevrejske agencije.

Skoro 7.000 novih imgranata je došlo lane, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu. Netanijahu je odlučio takođe da se pridruži svetskim liderima na masovnom mitingu solidarnosti u Parizu u nedelju.

Prethodno je zatražio od francuskog predsednika Fransoa Olanda da se održi pojačana bezbednost u jevrejskim institucijama. (isra-news)