Nema smisla da fakulteti povećavaju školarine

Situacija u zemlji je teška i mi nismo hteli da dovodimo studente u nepriliku iako smo po troškovima među najskupljim fakultetima.

Ovako za “Blic” priča Jablan Dojčilović, dekan Fizičkog fakulteta u Beogradu, komentarišući najavljeno poskupljenje školarina na devet fakulteta u Beogradu.
Fizički fakultet ima jednu od najnižih školarina – 60.000 dinara, a veoma skupe troškove vežbi i istraživanja. Međutim, umesto realnih troškova, visinu školarina diktira tržište. Zato najskuplje školarine imaju najpopularniji fakulteti i to uglavnom društveni, čiji su troškovi nastave najniži.

Fizički i Hemijski fakultet bez

povećanja takse

– Mi smo najviše doprineli statusu Univerziteta na Šangajskoj listi, a opstajemo tako što pišemo projekte i dobijemo pokoju donaciju. Pa opet ne pomišljamo na poskupljenje. Nema smisla da se školarine povećavaju – kaže Dojčilović.

Na povećanje školarine ne pomišlja ni Hemijski fakultet, čiji godišnji troškovi po studentu prelaze 300.000 dinara, a školarina je 90.000 dinara.

Studentski protest u martu
Marko Šović iz organizacije “Studentski front” kaže da će se krajem marta okupiti ispred rektorata ako fakulteti ne odustanu od poskupljenja. „Prorektor Univerziteta tvrdi da je ovakvo povećanje školarina neznatno, ne uzimajući, naravno, u obzir činjenicu da su školarine već previsoke za naše uslove“, kaže Šović.

 

 

S druge strane, više školarine najavili su Učiteljski fakultet, Fakultet bezbednosti, Geografski, FON, iako nije poznato koliki su to njihovi troškovi nastave kad moraju da podižu cene.
– Realna visina školarine, kada se uzmu svi troškovi u obzir, još je veći, oko 180.000 dinara – tvrde na FON-u.
Milan Medarević, dekan Šumarskog fakulteta koji je najavio poskupljenje od čak 12.000 dinara, odgovara da će se tim novcem pre svega plaćati terenska nastava. (Blic)