Neka zaborave „veliku Albaniju“

Žan Aselborn, ministar spoljnih i evropskih poslova Luksemburga, koji uskoro preuzima predsedavanje EU govori za “Novosti” o problemima na Balkanu

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA

POSLEDNjI događaji su pokazali da dijalog između Beograda i Prištine trenutno nije najvažniji problem na Balkanu. Ova situacija u Makedoniji ne sme da potraje. Treba pod hitno pronaći rešenje, inače idemo pravo u krizu.

To za „Novosti“ poručuje Žan Aselborn, šef luksemburške diplomatije, budući predsedavajući Saveta ministara EU, koji ističe i da je naša zemlja u potpunosti zaslužila da konačno krene u aktivni pregovarački proces.

Šta biste poručili onima koji sanjaju o „velikoj Albaniji“?

– Neka to zaborave!

Postoje li šanse da uskoro otvorimo poglavlja?

– Srbija je s aktuelnom proevropskom vladom uradila mnogo toga u dobrom pravcu. Svi se slažu da u drugoj polovini godine treba da učinim sve da bismo otvorili jedno ili više pregovaračkih poglavlja. To će biti veoma važno, kako za Srbiju, tako i za EU.

Oktobar ili decembar?

– To je manje važno, i u ovom trenutku neizvesno. U svakom slučaju, očekujemo da poglavlja otvorimo tokom luksemburškog predsedavanja.

Hoćete li nam pomoći?

– Uvek sam davao sve od sebe i bio veliki prijatelj Srbije. To sam ponovio i na nedavnom sastanku pred našim evropskim partnerima. Biću vam, naravno, prijatelj i tokom našeg predsedavanja i učiniti maksimum da poglavlja budu otvorena. (Novosti)